Съвсем скоро учени от Юта може да се сдобият с

...
Съвсем скоро учени от Юта може да се сдобият с
Коментари Харесай

Проба от астероида Бену от дълбокия космос пристига на Земята с отговори за нашия произход

Съвсем скоро учени от Юта може да се снабдят с проба от дълбокия космос, която е остаряла колкото нашата Слънчева система. Според „ Futurism “ галактическият уред OSIRIS-REx на НАСА е на път да реализира исторически крайъгълен камък, като се приготвя да освободи " капсула с размер на мини ледник ", съдържаща скали и прахуляк, събрани от метеорита Бену над пустинята в Юта.


Мисията, стартирала преди седем години, е на път да се отплати, когато НАСА сполучливо подава проба от метеорит на Земята.

Бену е метеорит, намиращ се на десетки милиони благи от нас, а OSIRIS-REx извършва седемгодишна задача, с цел да събере малко галактически прахуляк от повърхността му. Това малко късче от дълбокия космос може да бъде ключът към разкриването на доста секрети на Вселената. Ако тази задача е сполучлива, тя ще означи първия път, в който НАСА извлича проба от метеорит и я доставя на Земята.

Това обаче няма да е първият път, в който хора донасят части от астероид, защото японският галактически уред " Хаябуса " към този момент извърши тази задача, събирайки канара от метеорита Итокава през 2010 година

Учените с неспокойствие чакат да проучват тестът от метеорита Бену, защото считат, че тя съдържа материали, датиращи от най-ранните дни на нашата Слънчева система. Заместник-ръководителят на плана OSIRIS-REx Майкъл Моро допуска също, че тестът от метеорита може да съдържа органични молекули, които да хвърлят светлина върху произхода на живота на Земята, защото тези молекули може да са попаднали на астероиди, които са се сблъскали с нашата планета.

Мисията OSIRIS-REx стартира пътуването си на 8 септември 2016 година и доближи Бену две години по-късно. Бену, с диаметър към 500 метра, обикаля към Слънцето на всеки шест земни години. Това, което прави този метеорит изключително обаятелен за учените, е неговата изключителна възраст, датираща от най-малко 4,5 милиарда години.


След като доближи Бену, OSIRIS-REx стартира щателна двугодишна обиколка към метеорита. След това, през 2020 година, галактическият уред извърши дръзка маневра, известна като " Touch-And-Go ". При този самоуверен ход галактическият уред кацна за малко на повърхността на метеорита, събра проби и употребява бордовите си мотори, с цел да се изстреля безвредно от скалистия терен.

След последното прехвръкване към Бену през 2021 година OSIRIS-REx стартира пътуването си назад към Земята. Космическият уред е подготвен да освободи противоположната си капсула над пустинята Юта след по-малко от седмица. Мисията обаче не завършва с това. Вместо да се приземи на Земята, OSIRIS-REx просто ще остави своя сувенир от метеорит, преди да се насочи към идната си дестинация.

След като съобщи парченцата прахуляк от дълбокия космос, OSIRIS-REx ще поправя траекторията си към различен метеорит, наименуван Апофис. Планира се да доближи Апофис през 2029 година

Изследвайки материала от Бену, учените се надяват да разгадаят тайните на образуването и еволюцията на нашата Слънчева система. Девствените проби, събрани от метеорита, могат да съдържат улики за изискванията в ранната Слънчева система, хвърляйки светлина върху процесите, довели до основаването на планетите, в това число и нашата.

Освен това опцията да се открият органични молекули в тестът отваря врата към разбирането на произхода на живота на Земята. Органичните молекули са в основата на живота, какъвто го познаваме, и в случай че те участват в астероидния материал, това може да поддържа хипотезата, че съставките на живота може да са били доставени на нашата планета посредством удари от метеорити. С всяка стъпка, направена в региона на галактическите проучвания, ние се приближаваме с една стъпка към разгадаването на тайните на космоса и получаваме по-дълбоки знания за личния си генезис. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР