Съвсем наскоро НАСА опита нещо, което не беше правено никога

...
Съвсем наскоро НАСА опита нещо, което не беше правено никога
Коментари Харесай

Поразителен успех за човечеството

Съвсем неотдавна НАСА опита нещо, което не беше правено в никакъв случай до момента - да отклони траекторията на метеорит, взрязвайки в него сонда-камикадзе. Начинание, увенчало се с " изумителен " триумф.

" Тази задача демонстрира, че НАСА се пробва да бъде подготвена за всичко, което Вселената ни подмятна ", съобщи ръководителят ѝ Бил Нелсън.

" За първи път човечеството промени орбитата на небесно тяло ", означи Лори Глейз, шеф по планетарната просвета на американската галактическа организация.

This Week at NASA:

• Confirmed! DART’s impact changed the orbit of asteroid Dimorphos
• heads to Earth after 170 days in space
• sees cosmic " tree rings "
• I sets a new launch date

Want more space in your life? Subscribe:
— NASA (@NASA)
Този така наречен тест за " планетарна защита ", който би трябвало да направи допустима по-добра отбрана на човечеството против евентуална бъдеща опасност, надмина упованията на американската галактическа организация. Първоначалната цел на НАСА посредством конфликта на сондата ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test (DART) - Тест за пренасочване на двоен астероид) с метеорита Диморфос (Диморф) беше да редуцира орбитата му с към 10 минути. Постигнатият резултат - цели 32 минути.

Преди конфликта дребният метеорит Диморфос с диаметър 160 метра обикаляше към по-големия Дидимос (Дидим) с диаметър 780 метра, чийто сателит се явява, за 11 часа и 55 минути. Анализът на получените данни сподели, че с удара сондата ДАРТ е съумяла да отклони траекторията му. Времето, за което Диморфос обикаля Дидимос, към този момент е 11 часа и 23 минути.

Космическият уред с размерите на дребна вендинг машина и с тегло 570 кг удари метеорит с тегло към 5 милиарда кг. Учените шеговито описваха обстановката като конфликт на количка за голф с Голямата пирамида.

Ударът издълба кратер и изхвърли в космоса голямо количество скали и парчета. Образувалата се опашка от парчета, напомняща тази на комета, съгласно учените е дълга 10 000 километра.

Мисията започва предишния ноември от Калифорния. След 10 месеца пътешестване галактическият уред порази своята цел на 26 септември, врязвайки се в нея със скорост над 20 000 километра в час.

Астероидът Диморфос по никакъв метод не съставлява опасност за Земята: в най-близката си точка орбитата му към Слънцето е на седем милиона километра от нас. НАСА упорства, че няма никаква възможност някой от метеоритите да заплаши нашата планета, в този момент или в бъдеще. Това беше повода за т.нар " генерална подготовка " да бъде определена точно тази двойка. 

За учените беше значимо пробата да бъде изработен, преди " човечеството да открие действителна нужда ", сподели преди конфликта Андреа Райли, началник на задачата.

Сценарият не предвиждаше заличаване на метеорита, а единствено лек подтик. Целта може да изглеждаше скромна, само че демонстрацията беше от решаващо значение за бъдещето.

Важното при този тест е да се разбере по-добре по какъв начин ще реагира Диморфос, представител на популация от много постоянно срещани метеорити, чийто прецизен състав не е прочут. 

Събитието беше следено както от наземни обсерватории, по този начин и от галактическите телескопи " Хъбъл " и " Джеймс Уеб ". Двата телескопа в космоса за първи път бяха употребявани за по едно и също време наблюдаване на едно и също небесно тяло.

Следващата стъпка ще бъде подхваната през 2024 година, когато е планувано да излети европейската сонда " Хера ". Тя ще доближи Диморфос през 2026 година, с цел да оцени на място следствията от удара и да пресметна за първи път масата на метеорита.

Много малко от известните метеорити се смятат за евентуално рискови и нито един не съставлява опасност през идващите 100 години. " Гарантирам обаче, че в случай че се чака задоволително дълго, подобен обект ще се появи ", съобщи основният академик на НАСА Томас Цурбухен. 

В непосредственост до Земята са каталогизирани към 30 000 метеорита с разнообразни размери. Те се назовават близкоземни обекти, чиято орбита пресича тази на нашата планета. Всяка година се откриват към 3000 нови.

Повечето еднокилометрови метеорити към този момент са открити. Според учените обаче са известни единствено 40 % от 140-метровите и по-големи метеорити, способни да опустошат цялостен район.

Успехът на задачата е първата стъпка към действителна отбранителна дарба, счита Нанси Чабът от НАСА: " Астероиди са удряли Земята в продължение на милиарди години и това ще се случи още веднъж. Като хора, дано живеем в цивилизация, в която можем да го избегнем ".

Астероидът Диморфос (Диморф) се намира на към 9,6 милиона километра от Земята. Всъщност той е " хилавият сателит " на Дидимос (Дидим), чието название на гръцки значи близнак. Открит през 1996 година, Дидимос се върти толкоз бързо, че съгласно учените той е изхвърлил материал, който в последна сметка е формирал дребна луна. Диморфос обикаля към родителското си тяло на разстояние по-малко от една миля (1 миля - 1,6 километра).    

Въпреки че плануваното " бутане " би трябвало да промени напълно леко позицията на дребната луна, това ще докара до огромна смяна с течение на времето, считат експертите от НАСА. 

Планетата ни е в развой на гонене на метеорити. НАСА разполага с близо половин кг (450 грама) парчета, събрани от метеорита Бену, които са на път Земята. Ценният товар би трябвало да дойде през септември идната година. 

Япония е първата страна, която взе проби от метеорит, постигайки това два пъти. Китай се надява да последва образеца й с задача, която ще започва през 2025 г. 

Междувременно галактическият уред " Луси " на НАСА се насочва към метеорити покрай Юпитер, откакто беше изстрелян предходната година. 

Друг галактически уред, Near-Earth Asteroid Scout, е претрупан в новата лунна ракета на НАСА в очакване на старта й. Той ще употребява слънчево платно, с цел да прелети идната година около галактическа канара, която е по-малка - 18 метра. 

През идващите няколко години НАСА възнамерява да изстреля и телескоп за идентифициране на мъчно откриваеми метеорити, които биха могли да съставляват риск. Една от астероидните задачи е спряна, до момента в който се прави преценка на нейното бъдеще. Космическият уред " Психея " на НАСА трябваше да започва тази година към богат на метали метеорит сред Марс и Юпитер, само че екипът не съумя да тества в точния момент софтуера за полета. 

През десетилетията Холивуд е основал десетки филми за галактически убийци. Сред тях са " Армагедон " от 1998 година, който докара Брус Уилис в Кейп Канаверал за фотосите, и миналогодишният " Не поглеждай нагоре " с Леонардо ди Каприо отпред на звезден актьорски състав. 

Ръководителят на Службата по планетарна отбрана на НАСА Линдли Джонсън счита, че е гледал всички филми след " Метеор " от 1979 година, който е неговият персонален любимец, " откогато Шон Конъри ме изигра ". Той отбелязва, че въпреки някои от научнофантастичните филми да са по-точни от други, заниманието постоянно побеждава. 

Добрата вест е, че през идващото столетие " брегът наподобява чист " и няма известни закани. В противоположен случай " щеше да е като във филмите, нали? ", споделя Цурбухен. 

Тревога обаче будят незнайните закани. " Тези закани са действителни. Специалното на този миг е, че можем да създадем нещо по въпроса ", сподели Томас Цурбухен. " Не като взривим метеорит като героя на Уилис - това би било последна, най-последна мярка, или като молим държавни ръководители да подхващат дейности, както на вятъра опита героят на Ди Каприо. Ако времето разрешава, най-хубавата тактичност би могла да бъде да избутаме представляващия опасност метеорит от пътя ни като ДАРТ. 

Астронавтът от " Аполо " Ръсти Швайкарт, съосновател на фондацията с нестопанска цел B612, занимаваща се със отбрана на Земята от удари на метеорити, съобщи, че " без подозрение е във екстаз " от резултатите и вниманието, което задачата е привлякла към отклоняването на тези галактически тела.

Експертите по планетарна защита избират да отстранят от пътя си евентуално рисков метеорит или комета, в случай че разполагат с години или даже десетилетия прелиминарен интервал за подготовка, вместо да го взривят и да основат голям брой части, които могат да паднат върху Земята.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР