Съвременната медицина приема псориазиса за системно заболяване, което засяга не

...
Съвременната медицина приема псориазиса за системно заболяване, което засяга не
Коментари Харесай

Д-р Жана Казанджиева обясни какви са правилните грижи за кожата при псориазис

Съвременната медицина приема псориазиса за редовно заболяване, което визира освен кожата, само че и ставите, сърцето, стомашно-чревния тракт.

Подписът на болестта обаче е най-видим извън, върху кожата. На въпроса на читатели на в. “ какви да са верните грижи, дава отговор кожният лекар от Александровска болница доцент доктор Жана Казанджиева.

Най-общо грижите за кожата при псориазис могат да се разделят на верен асортимент на поддържащи козметични средства, лекарства за локално лекуване и фототерапия

Изборът се дефинира от клиничната тежест на болестта – методите са разнообразни според от това дали се касае за леки, приблизително тежки или тежки форми на псориазис. При леките форми локалното лекуване и ежедневните грижи са несъмнено най-важната част от лечението. При приблизително тежките и тежки форми науката направи огромна крачка напред. Навлизането в лечението на биологичните средства и така наречен дребни молекули докара до доста клинично усъвършенстване при огромна част от пациентите. Те се нуждаят от поддържащи хидратиращи и релипидиращи (овлажняващи и възвръщащи липидния, съдържащ мазнини филм върху кожата) козметични препарати, само че новите лечения понижиха доста ежедневното приложение на местни лекарства.

Приложение на козметични средства

В тази група влизат измивните препарати, хидратантите и релипидиращите кремове и балсами. При обриви по кожата на главата се предлагат специфични шампоани. Измивните средства включват душ олиа или гелове. Правилният избор е особено душ олио, което резервира водата и липидите в кожната преграда. При псориазис по дланите и стъпалата може да се употребяват и катранени сапуни или такива със соли от Мъртво море. Шампоаните, подобаващи за приложимост при псориазис, нормално също съдържат урея, невисок % салицилова киселина, витамини, водорасли или катрани.

Хидратиращите и релипидиращи кремове и балсами са от голямо значение в лечението на псориазис. Трябва да се нанасят 2-3 пъти на ден върху цялото тяло, като изключително внимание се обръща на лактите и колената. Този вид препарати е целесъобразно да имат кисело рН – сред 4,5 и 5,5. При присъщите за псориазис сребристо-бели люспи се предлага козметичните средства да съдържат урея или салицилова киселина. При псориазис по дланите и стъпалата в допълнение може да се употребяват бариерни кремове, които защищават кожата от външните въздействия.

При мощен сърбеж или болежка се предлагат специфични противосърбежни и противоболкови средства, които съдържат разнообразни растителни съставки и/или обезболяващи. Очаква се за 60 секунди след приложението им сърбежът да утихне. Предимството на този тип препарати е опцията да се употребяват неведнъж денем, без да провокират съществени странични дейности.

Локална терапия

Лекарствата, които се ползват върху кожата при псориазис, би трябвало да са съобразени както с тежестта на болестта, по този начин и с особеностите на самата кожа. Дерматолозите разполагат с редица благоприятни условия за локално лекуване, само че най-често се предлагат кортикостероиди в композиция със синтетичен витамин Д или салицилова киселина, калциневринови инхибитори, катрани и дитранол. Лосиони, емолиенти и шампоани с по-високо наличие на урея и салицилова киселина са подобаващи при съществуване на присъщите за псориазиса бели люспи по тялото и/или в косата. Този тип препарати наложително се изписват от доктор и постоянно се подготвят в аптеката на момента.

Не би трябвало да се не помни, че всяко от тези медикаменти има противопоказания – да вземем за пример препаратите с катрани не може да се употребяват през деня; мощните кортикостероиди не трябва да се използват за дълъг интервал от време, тъй като водят до атрофия; калциневриновите инхибитори не може да се ползват при бременност; локалните ретиноиди могат да провокират раздразнение на мястото на нанасянето… По тази причина всяко локално лекуване освен би трябвало да бъде назначено от кожен лекар, само че и да се ползва по скица и прецизно да се наблюдава заради опцията от странични резултати.

Най-новите местни средства в лечението на псориазис са от групата на дребните молекули. Повечето от тях са под формата на кремове, които се ползват веднъж на ден и са ориентирани към модулиране на характерни рецептори при пациенти с плакатен псориазис.

Фототерапия, климатотерапия, балнеотерапия

Фототерапията е един от най-старите и добре въздействащи лечебни способи при псориазис. Още от времето на Хипократ се предлага балнео- и климатотерапия на псориазис. Българската дерматологична школа има голям опит в тази посока, като за лекуване на псориазис и обвързвания с него псориатичен артрит се предлага морелечение, калолечение и балнеотерапия със серни минерални води. Освен на Черно море известни интернационалните курорти, профилирани в лекуването на псориазис, са Синята лагуна в Исландия и редица центрове и санаториуми на Мъртво море.

Фототерапията от изкуствени светлинни източници е също доста известен способ за лекуване на псориазис, изключително през зимните месеци. Използват се главно ултравиолетови В и А лъчи.

Контролирано облъчване с UVB лъчи е уместно при леки и приблизително тежки форми на псориазис. Процедурите са ежедневни, като за реализиране на дълготраен резултат са нужни най-малко 10 сеанса.

Лечението с UVА лъчи е по-различно. UVА лъчите се комбинират с субстанции, наречени псоралени. Те (приложени върху кожата или признати под формата на таблетки) обезпечават по-голяма сензитивност на кожата към ултравиолетовите А лъчи и надлежно водят до по-бърза и по-трайна ремисия. Комбинираната терапия от псоралени и ултравиолетови А лъчи носи името ПУВА и се ползва при по-тежки форми на псориазис.

Лечение при тежки форми на псориазис и нокътни промени

В тези случаи се ползва редовно лекуване – метотрексат, циклоспорин А, биологични средства. Тези средства не лекуват болестта, само че водят до трайни ремисии. Предимството на новите лечения с биологични средства е в съвсем цялостното назад развиване на кожните промени. При оставане на така наречен дежурни обриви по лакти и колена се предлага приложение на препарати с витамин Д и кортикостероиди.

При тежките форми огромен проблем основават нокътните промени.

По предписание ноктите при псориазис са задебелени, с жълтеникав цвят и присъщи точковидни хлътвания. Препоръчва се пациентите да защищават ноктите от контузии и да се изследват за гъбични болести. За страдание, гъбичките на ноктите при псориазис са резултат от в допълнение възпаление в резултат на нарушената нокътна преграда. В тези случаи се назначава първо антимикотично лекуване, постоянно комбинирано с лазерна терапия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР