Съвременна версия на прочутия балет на Сергей Прокофиев “Ромео и

...
Съвременна версия на прочутия балет на Сергей Прокофиев “Ромео и
Коментари Харесай

Танцуват „Ромео и Жулиета” в памет на Плисецкая

Съвременна версия на фамозния балет на Сергей Прокофиев “Ромео и Жулиета ” ще могат да видят от през днешния ден жителите и гостите на Варна. Премиерата е тази вечер в границите на шестото издание на “Опера в Летния спектакъл 2015 ” и на Международен балетен конгрес. Постановката се слага в памет на великата балетна прима Мая Плисецкая, написа " Монитор ". Международният балетен конгрес Варна 2015 се явява естествено продължение на дългогодишните обичаи в региона на балетното изкуство и провеждащия се на сцената на Летния спектакъл във Варна Международен балетен конкурс с над 50-годишна история. Зад концепцията стои основният балетмайстор на Държавна опера Варна и дълготраен сътрудник на сцената на Мая Плисецкая, з.а. на Русия Сергей Бобров. Той е създател на либретото, хореографията и постановката на „ Ромео и Жулиета”. Художник е Дмитрий Чербаджи, театрален грим - Ирина Тарфеева, съветник по театрален пердах – Юрий Щуко, з.а. на Русия. Участват солисти от Сибирския държавен балет и Балетната натрупа при Държавна опера-Варна.

Трагичната история за ориста на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се трансформира в знак на първата огромна и неосъществима обич. Енигмата „ Ромео и Жулиета” оживява със същата мощ и в балетната музика на Сергей Прокофиев. Балетът „ Ромео и Жулиета” на собствен ред става пример за качеството на всяка балетна натрупа и в този смисъл балетната режисура „ Ромео и Жулиета” на Сибирския държавен балет свидетелства за артистичните върхове на трупата, една от най-хубавите в Русия.

Съвременният прочит на Сергей Бобров следва сюжета в нещастието на Шекспир с експресивна хореография, в която няма блестящо разделяне на полюсни положения, каквато е нормалната трактовка. „ От балета “Ромео и Жулиета” публиката чака да съпреживее класическата музика на Сергей Прокофиев, подплатена с шекспировски пристрастености. “Когато поставях балета, желаех на първо място да схвана, да усещам и да разкрия историята, която композиторът е заложил в своята музика. След това се пробвах съответно да пресъздам и обобщя добре познатата история с експресивен живописен език, непосредствен до днешния темп на живот. Смисълът на актуалния балет не се състои в механичното преместване на действието в наши дни или в потреблението на “съвременни движения”. Балет, учреден върху Шекспирова покруса, във всеки случай допуска нееднозначна оценка на персонажите, отвод от ясното разделяне на черно и бяло, положително и лошо”, показва Сергей Бобров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР