Съвременна Турция обича големите проекти. Огромни мостове, многолентови магистрали, трансконтинентални

...
Съвременна Турция обича големите проекти. Огромни мостове, многолентови магистрали, трансконтинентални
Коментари Харесай

Как новото най-голямо летище в света ще засегне България?

Съвременна Турция обича огромните планове. Огромни мостове, многолентови автомагистрали, трансконтинентални газопроводи и така нататък

Един от най-впечатляващите несъмнено е новото летище на Истанбул. С обща повърхност от 8 млн. кв. м, когато бъде приключено, то ще е най-голямото в света.

Още след първия стадий на строителството, аеропортът ще може да обслужва по едно и също време над 110 самолета и ще дава работа индиректно и директно на 225 000 души.

 Дизайнът на летището е дело на Pininfarina
Източник:

Дизайнът на летището е дело на Pininfarina

Мегапроектът се построява от май 2015 година, а първата му фаза би трябвало да бъде приключена през октомври 2018 година 80% от заплануваното по нея към този момент е готово, правят се тестови кацания и излитания, а формалното разкриване е планувано за 29 октомври, точно на 95-годишнината на Турската република.

Летището и прилежащата му инфраструктура се строят по едно и също време на 3 разнообразни строителни площадки благодарение на над 800 машини и 2200 камиона. По плана работят общо 31 000 души.

Инвестицията е за 10.2 милиарда $, като се чака да генерира 22.2 милиарда $ в границите на 25-годишната концесия. Аеропортът ще обслужва 350 дестинации по целия свят.

 В построяването на мегапроекта вземат участие 2200 камиона
Източник:

В построяването на мегапроекта вземат участие 2200 камиона

Летището е толкоз голямо, че се строи на няколко стадия, а оборудванията му ще се уголемяват в допълнение с течение на времето. Проектът би трябвало да бъде дефинитивно приключен до 2030 година

Tогавa летището ще разполага с 4 терминала с жп линия сред тях, 6 писти, перони за 500 самолета с обща повърхност 6.5 млн. кв. м, външен и вътрешен паркинг с потенциал 70 000 автомобила.

Ще има голям брой обслужващи здания и уреди като авиационен медицински център, избавителни и противопожарни станции, хотели, молитвени зали, конгресни центрове, електроцентрали, пречиствателни станции и уреди за преправка на боклуци.

 Летището ще разполага с няколко големи терминала
Източник:

Летището ще разполага с няколко големи терминала

Още през 2018 година летището ще може да одобри 90 милиона пасажери годишно, а до края на плана потенциалът му ще бъде повишен до колосалните 200 милиона души.

Основната причина за построяването му е претовареността на другите 2 истанбулски летища - " Ататюрк " и " Сабиха Гьокчен ". Ежегодно трафикът през двете летища се пораства с двуцифрен ритъм, а единствено през 2017 година те са обслужили повече от 95 милиона пасажери.

Новото летище ще размени и пенсионира " Ататюрк ", което е измежду петте най-натоварени летища в Европа. Ще наследи и неговия авиационен код.

Ползите за България

 Летището в Истанбул ще донесе нови работни места и в София
Източник:

Летището в Истанбул ще донесе нови работни места и в София

Летището ще промени цялото европейско въздушно пространство, извършвайки директни полети до множеството от страните в Европа.

Мнозина ще си кажат: " Летището в действителност е голямо и впечатляващо, само че какво ни визира това? То не е в нашата страна ". И ще сгрешат. Аеропортът е от огромно значение освен за Турция, само че и за района, и конкректно за България.

Летището се намира в европейската част на Истанбул и е със 100 км по-близо до нашата граница от останалите две. Самолетите ще се издигат и снишават над българското въздушно пространство, а страната ни ще се трансформира в стратегически разпределителен център от Близкия изток към Европа.

 РВД търси нови високоплатени авиодиспечери
РВД търси нови високоплатени авиодиспечери

" Въвеждането на новото турско летище е една извънредно сериозна смяна за нашите процедури, въздушно пространство и всичко, което е обвързвано с обслужването на новото летище ", съобщи пред Bulgaria On Air Георги Пеев, шеф на Ръководство въздушно придвижване (РВД).

Въздушният трафик над България се чака да се усили с 20%, което ще докара и до увеличение на приходите от директни такси. В момента над територията ни всекидневно минават 3200 полета, а с стартирането на новото турско летище те ще се усилят с над 600.

" Колкото повече трафик има, толкоз повече аеронавигационни такси събира страната ни ", сподели Пеев пред Българска национална телевизия.

 РВД стартира есенната акция за набиране на нови авиодиспечери
Имате висше, знаете британски и желаете 10 000 лв. заплата?

Търсят се претенденти за една от най-трудните специалности у нас

За да се оправят с възходящия трафик, от РВД незабавно набират още ръководители на полети. Това е една от най-отговорните, само че и добре платени специалности в България.

Авиодиспечерите получават по към 10 000 лв. месечно, само че е нужно да имат висше обучение, чисто правосъдно минало и да владеят доста добре британски език.

Въпреки големия си потенциал, не се чака новото истанбулско летище да засегне полетите от летище София.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР