Съвпадали ли са в историята ни след Освобождението избори и

...
Съвпадали ли са в историята ни след Освобождението избори и
Коментари Харесай

Разкази от Държавния архив: Избори по време на епидемия в България

Съвпадали ли са в историята ни след Освобождението избори и зараза? Имало ли е в изборния закон инструкции какво да се прави следователно? И още - какви са били машинациите по време на изборите и за какво е имало бити гласоподаватели.

В изборните закони след 90-те години на 19 век наложително е отбелязвано, че в случай че има непреодолими изключителни обстановки като войни, революции и епидемии изборите се отсрочват, споделя Дарина Билярска от Държавния списък.

" Ние не познаваме в нашата парламентарна процедура парламентарни избори да са отлагани заради такива епидемии, само че по този начин или другояче тогава законодателят го е планувал, тъй че нищо ново под слънцето ", разяснява тя.



Голямата зараза тогава е бил " испанският грип ". Но неговият пик в България е през есента на 1919-а, а тогава избори не са се провеждали. Така че избори по време на пандемия в този момент ще имаме за първи път. Напрежение и забавни случки през годините обаче не липсват. Те за жалост са свързани с партизанщината.

" Имало е и побои, имало е възпрепятстване на гласоподавателите да стигнат до изборната секция, несъмнено, известният израз " гасете лампите " - това са нередностите при преброяването на бюлетините, подправяне, подправяне на изборните документи, изгубване на изборните бюлетини ", споделя Дарина Билярска.

Имало и измами. По принцип бялата бюлетина се сгъвала на четири и се пускала в урната без плик. Някои обаче, с цел да подменят вота, сгъвали три или четири бюлетини по едно и също време. Имало ли е обаче пазаруване на гласове?

" В изборните закони е планувано, че никой няма право да дава обещание да облагодетелства гласоподавателите. Тоест, това, което през днешния ден разбираме като пазаруване на гласове и това нещо е било също наказуемо. Но по-скоро тогава акцентът е падал върху репресията ", споделя още Билярска.

В архивите са останали доста прошения и недоволства от хора, че се е оказвала физическа мощ против тях като гласоподаватели - една партизанска група против друга или полицията против гласоподаватели. Бити от полицията в Ескиджумайско даже са се снимали на фотография.

" Избиратели се оплакват от терора, който е извършен върху тях. Това са опасенията, че тези, които ръководят, на тяхна страна е и полицията, и администрацията. Притесненията са, че тези, които ръководят и организират изборите, ще създадат всичко допустимо тяхната партия да завоюва ", добавя Дарина Билярска.

В Държавния списък е съхранена и карта на депутати от 23-тото нормално Народно заседание от 1931-ва година. Изборите са извоювани от опозицията, което се счело като знак, че те били извършени почтено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР