Съвместното съюзно участие във военния парад в Париж е сигнал

...
Съвместното съюзно участие във военния парад в Париж е сигнал
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Съвместното съюзно участие във военния парад в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията

Съвместното съюзно присъединяване във военния церемониал в Париж е сигнал за единодушие, взаимност и шерване на напъните на държавите-членки на НАТО и Европейския съюз “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов от Франция.

Той взе участие през днешния ден, 14 юли, в честванията на френския народен празник по покана на своя сътрудник – началника на Щаба на защитата на френските въоръжени сили военачалник Тиери Бюркар.

Представителна група от Националната гвардейска част с българския байрак отпред поведе обичайния пеши марш за Деня на Бастилията по бул. „ Шан-з-Елизе “ в Париж. Българските военнослужещи участваха в събитието, паралелно с военни елементи от други страни от Централна и Източна Европа, членки на Алианса и Европейския съюз – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Нашето формирование бе в състав от 13 души, разпределени на две дефилиращи групи и една аварийна. Първата бе знаменен взвод, който мина пред главния блок в тържествена парадна униформа. Тя бе най-отпред в парада на многонационалните военни елементи, почнал директно след прелитането на военновъздушните средства. Втората ни група бе формирана от 8 военнослужещи в полева военна униформа с обичайно огнестрелно оръжие, включени в разбъркан многонационален блок.

„ Тази година подтекстът е различен. Началниците на защитата от Източния фланг на НАТО сме поканени да участваме в честванията на Деня на Бастилията, с цел да се насочи обръщение от Париж, демонстрирайки уговорката на Френската република по Източния фланг на Алианса. Военнослужещи от страните, които домакинстват бойните групи на НАТО, а също и от страните, които способстват към този капацитет, минаха в общ строй. А този пеши марш – с участващи над 5 000 военнослужещи, бе воден от българския байрак, от нашите гвардейци “, акцентира адмирал Ефтимов.

Началникът на защитата уточни също, че държавите-членки на НАТО и Европейския съюз извършват военните аспекти на решенията от Срещата на върха в Мадрид в края на юни т.г., а подготовката за форума е била повлияна от настоящото развиване в областта на сигурността и войната в Украйна. Той разясни, че още преди датата на започване на бойните дейности – 24 февруари, военните представители и органи в НАТО са дали своя принос към увеличението и осъществяването на ограниченията за нараснала зоркост, а концепцията за бойните групи за укрепване на Източния фланг на Алианса е била факт.

Организаторите на честванията в Париж подчертаха, че в миг, когато геополитическият подтекст е белязан от завръщането на войната в Европа, парадът във френската столица уважава стратегическата взаимност с европейските сътрудници и съдружници, въплътена в присъединяване на въоръжените им сили в задачи за укрепването на позициите на НАТО в Източна Европа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР