Съвместно закупуване на газ и механизми за ограничаване на цените

...
Съвместно закупуване на газ и механизми за ограничаване на цените
Коментари Харесай

Европейската комисия обсъжда съвместни покупки и ограничаване цените на газа

Съвместно закупуване на газ и механизми за ограничение на цените му. Това са новите ограничения, които Европейската комисия предлага за справяне с енергийната рецесия. Еврокомисията предлага също 40 милиарда от кохезионните фондове да се пренасочат за подкрепяне на семействата и бизнеса.

Към днешна дата европейските газови складове са запълнени на 92 %, а пред септември Европейски Съюз като цяло е съумял да пести 15 % газ. Въпреки това съгласно Брюксел Европейски Съюз би трябвало да мисли и за идната година и да се провежда взаимно закупуване на газ.

" Даваме опция на енергийните компании да основат " консорциум за закупуване на газ ", с цел да купуват газ дружно. Включваме наложителен съставен елемент. Търсенето да бъде наложително обединено за най-малко 15% от размерите, нужни за запълване на газовите складове ", сподели Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейската комисия.

Очаква се взаимното закупуване на газ да помогне на по-малките държави-членки и на фирмите, които са в по-неблагоприятно състояние като купувачи, да получат достъп до размери газ при по-добри условия. Страните от Западните Балкани също могат да бъдат включени в общите покупки. Европейска комисия предлага и по-голяма интервенция в определянето на пазарните цени на газа посредством динамичен механизъм за промяна на цените на основата европейска газова борса.

" Ще създадем спомагателен механизъм за търговията с полутечен газ, а до тогава ще въведем механизъм за ограничение на несъразмерните цени на газа, когато това е належащо ", съобщи Урсула фон дер Лайен.

Европейска комисия предлага и правила за взаимност сред страните, които са наранени от усложнения с доставките на газ.Това значи, че всяка страна членка на Европейски Съюз, изпаднала в изключителна обстановка, ще получи газ от други в подмяна на обективна отплата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР