Съвместно с Испания сме разбили група, която се е занимавала

...
Съвместно с Испания сме разбили група, която се е занимавала
Коментари Харесай

Транспортна фирма изнасяла културни ценности към Испания

Съвместно с Испания сме разрушили група, която се е занимавала с трафик на културни полезности отвън страната. Културни полезности са продавани посредством електронни уеб сайтове, а за напредването им към Испания е употребена транспортна компания.

Общо са арестувани 13 лица за трафик и държане на 30 600 движими културни полезности , които включват монети, декорации и метало-керамични предмети.

В България, където е обитавала проведената незаконна група, са открити 600 предмета - металотърсачи, мобилни телефони и преносими компютри. При претърсването на един от колите на транспортната компания са открити и конфискувани 170 000 евро, които пари са били пакетирани в дребни бели пликчета.

Операцията по разбиването на канала е извършена на 23 октомври на територията на двете страни , като са претърсени над 20 адреса. Издадени са европейски заповеди за следствие и европейски заповеди за арест.

Пет са издадените европейските заповеди за арест, с които 4 български жители са арестувани и все още тече произвеждане по екстрадиция от Испания. На територията на Испания са арестувани другите 9 лица, като те са с обвинявания по следствие за измами, пране на пари.

 Трима печатат подправени долари в гараж в Евскиновград
Трима печатат подправени долари в гараж в Евскиновград

Общата стойност на фалшификатите е милион и 350 хиляди $

Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов разясни, че работят по случая още от януари месец актуалната година, като координацията за интервенцията е направена на 5 октомври 2018 година по време на среща в постройката на Евроджъст.

Наблюдаващият прокурор Сийка Милева изясни, че се касае за формирани две паралелни досъдебни производства напълно на българи на територията на България и Испания. На територия на България става въпроса за проведена незаконна група , която се занимава с държане и трафик на културно-исторически предмети.

В Испания също е формирано досъдебно произвеждане на проведена незаконна група за измами и пране на пари, посочи Милева.

Милева посочи още, че пет са издадените европейските заповеди за арест, с които 4 български жители са арестувани и все още тече произвеждане по екстрадиция от Испания . На територията на Испания са арестувани другите 9 лица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР