Съвместният изследователски център в областта на науката и знанието (JRC)

...
Съвместният изследователски център в областта на науката и знанието (JRC)
Коментари Харесай

ЕК създаде обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС

Съвместният проучвателен център в региона на науката и знанието (JRC) на Европейската комисия е създал обща методика, посредством която националните органи за отбрана на потребителите ще могат да тестват и да съпоставят състава и характерностите на хранителни артикули, продавани със сходни опаковки в целия Съюз.

Общата методика е в допълнение на към този момент подхванатите от Европейска комисия дейности по въпроса с разликите в качеството на идентични храни, подхванати след речта на ръководителя на комисията Жан-Клод Юнкер за положението на Европейски Съюз.

Изследователският център показа методиката през днешния ден по време на съвещание на Форума на високо ниво за възстановяване на действието на веригата на доставки на храни.

През юни 2017 година Форумът, който беше определен от Европейска комисия, с цел да позволи казуса с разликите в качеството на храните, даде на JRC мандат за създаването на методика.
Вече направената обща методика добавя дейностите, оповестени в самодейността на Комисията за нов търговски механизъм за потребителите, която има за цел:

- да се изяснят и укрепят правата на потребителите, в това число посредством възбрана на практиките за разлика в качеството, които подвеждат потребителите;

- да се дадат пълномощия на квалифицираните органи да подават групови искове от името на потребителите;

- да се дават по-силни санкционни пълномощия на органите за отбрана на потребителите на страните членки.

Методиката планува общ протокол за тестване.

Всички хранителни артикули, продавани в Европейски Съюз, би трябвало да дават отговор на строги правила за сигурност. Потребителите би трябвало да бъдат осведомени за главните характерности, избрани по-специално в законодателството на Европейски Съюз по отношение на етикетирането на храните. Потребителите не би трябвало да бъдат подвеждани, да вземем за пример от опаковката. Националните органи, виновни за сигурността на храните и отбраната на потребителите, имат задължението да подсигуряват, че предлаганите на единния пазар хранителни артикули дават отговор на съответното законодателство на Европейски Съюз. В България това са Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Методиката за тестване има за цел да оказва помощ на националните органи да дефинират дали питателните артикули се оферират на пазара в сходство с правото на Европейски Съюз.

Методиката се основава на основни правила като бистрота, сравнимост, сходен асортимент, взимане на проби и тестване на продуктите.

Следващите стъпки по въпроса плануват лабораториите в редица страни членки на Европейски Съюз да приложат тази методика в границите на паневропейска акция за тестване за събиране на данни по отношение на обсега на казуса с разликите в качеството. Това ще става в съгласуваност с изследователския център на Европейска комисия. Първите резултати следва да са налице до края на 2018 година

Кампанията ще обезпечи на практика насоки за органите, проверяващи подвеждащите практики.

В тази връзка еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Елжбета Бенковска съобщи изрично, че всички европейски консуматори би трябвало да бъдат третирани заслужено в границите на единния пазар. По думите? общата методика ще спомогне да се обясни с данни другият състав на питателните артикули от една и съща марка, предлагани в цяла Европа.

" Радвам се, че профилираният конгрес за веригата на доставки на храни спомогна за това съответните страни да бъдат изслушани в границите на потребен и сериозен спор ", уточни още тя.

Темата разяснява и правосъдният еврокомисар Вера Йоурова. Тя съобщи, че единният пазар на Европейски Съюз не може да следва двоен пазарен стандарт.

" Всички жители на Европейски Съюз би трябвало да усещат, че към тях се отнасят като с равни и че им се дава ясна и точна информация за продуктите, които закупуват. Те не трябва да бъдат подвеждани със сходни опаковки. Призовавам всички национални органи да употребяват новата методика през идните месеци, с цел да сложим завършек на тази процедура ", добави още Йоурова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР