Съвместни инициативи за популяризиране на българския фолклор обсъдиха на среща

...
Съвместни инициативи за популяризиране на българския фолклор обсъдиха на среща
Коментари Харесай

Йотова: Фолклорното богатство на България има слава по целия свят

Съвместни начинания за разпространение на българския фолклор разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и ръководителят на Международния фолклорен съюз проф. Дорел Козма. Проф. Козма е в България по покана на Съюза на националните читалища.

„ Фолклорът е белег на идентичността на един народ, а фолклорното благосъстояние на България има популярност по целия свят “, акцентира вицепрезидентът Йотова и увери проф. Козма в напъните, които поставя президентската институция, за съхранението и развиването на националното творчество и обичаи освен в рамките на България, само че и на всички места по света, където има българи.

„ Държавните институции би трябвало да имат време и за просвета. Трудно се реализират резултати без поддръжката на страната. В България виждам поддръжка “, посочи от своя страна проф. Дорел Козма.



Вицепрезидентът уточни, че през последните години се следи мощен интерес измежду младите българи към достоверния фолклор, а фолклорните сформира на българите в чужбина се множат и притеглят и доста чужденци. „ Трябва да използваме тази сила. Надявам се и на вашата поддръжка, с цел да се включат и сънародниците ни зад граница във фестивалите, които се организират в България “, съобщи Илияна Йотова пред проф. Дорел Козма.

Вицепрезидентът уточни, че българският фолклор се развива с помощта на читалищата и поддръжката, която им оказва Съюзът на националните читалища. От своя страна, проф. Козма посочи дългогодишното чудесно съдействие сред Международния фолклорен съюз и Съюза на националните читалища.

Йотова откри монумент на Капитан Петко челник на българо-гръцката граница

„ Успяхме да изградим и здрави връзки сред читалищата в България и българските културни центрове в чужбина, даже обмисляме основаването на достоверни читалища на открито “, означи Илияна Йотова.

През идната година в България се възнамеряват няколко начинания, отдадени на достоверния фолклор, с присъединяване на Международния фолклорен съюз. Председателят на Съюза на националните читалища Николай Дойнов насочи покана към вицепрезидента Йотова събитията да се проведат под неин патронаж.



Проф. Дорел Козма е в България и с цел да показа своя книга с лирика и да се срещне с български писатели. Боян Ангелов – ръководител на Съюза на българските писатели, прикани за подсилване на връзките сред българските и румънските писатели.

За значимия му принос за разпространение на българския фолклор Илияна Йотова удостои проф. Козма с почетния плакет на вицепрезидента.

Международният фолклорен съюз отбелязва 70 години от основаването си. Той сплотява федерациите и асоциациите на фолклорни групи от 58 страни. България е показана с Националната федерация на фолклорните групи, сплотяваща над 200 танцови и музикални фолклорни сформира.

В срещата взе участие и Росен Богданов, основен секретар на Международния фолклорен съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР