Съвкупният дълг на най-богатите страни в Организацията за икономическо сътрудничество

...
Съвкупният дълг на най-богатите страни в Организацията за икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Свръхзадлъжнялост - следващото бедствие за държавите от ОИСР

Съвкупният дълг на най-богатите страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване може да нарасне с не по-малко от 17 трилиона $, оповестява Financial Times, базирайки се на оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Парите ще са нужни за битка с икономическите последствия от пандемията. В същото време се чака данъчните доходи да се срутен толкоз доста, че това да блокира към този момент подхванатите стимулиращи ограничения.

В клуба на богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз се чака междинните финансови отговорности на държавните управления през тази година да набъбнат от 109% от Брутният вътрешен продукт на над 137%, вследствие на което в доста от тези страни държавният дълг ще се увеличи до равнището, което в този момент се следи в Италия. Според икономисти спомагателният дълг от подобен мащаб ще се равнява на минимум 13 хиляди $ на човек в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз с общо население от 1,3 милиарда души. И това не е всичко - отбелязва Financial Times - дългът може да нарасне още повече, в случай че икономическото възобновяване след пандемията се забави повече от предстоящото. Според Рандал Крошнер, някогашен член на управителния съвет на Фед, обстановката повдига въпроси за дълготрайната резистентност на високите равнища на обществения и частния дълг. " Трябва да се подготвим за суровата действителност - няма да имаме възобновяване с V-образна форма ", казва той.

Повишаването на равнищата на дълга ще е проблем в бъдеще, само че в този момент, в разгара на рецесията, страните не би трябвало да мислят единствено за това, разяснява генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия. Много от държавни управления обаче към този момент правят оценка мащаба на бъдещото злополучие. Сред първите е Япония, която от 90-те години насам се бори за понижаване на обществения си дълг. В момента Токио интензивно налива пари в стопанската система на страната и мнозина към този момент се тормозят от това.„ Нашата икономическа тактика включва потреблението на забележителна сума пари и, почтено казано, това ще се трансформира в огромен фискален проблем в бъдеще “, показва изпълнителният ръководител на Hitachi Хироаки Наканиши.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР