Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев

...
Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев и директорите на детски ясли коментират мерки срещу скарлатината

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и шефовете на общински детски ясли са разискали какви ограничения да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела. Това осведомиха от Общината, оповестява Българска телеграфна агенция.

Професорът даде съответни препоръки на шефовете за работата в яслите, предложи защитни средства за попречване на разпространяване на болестта, както и медикаменти, които сигурно оказват помощ за лекуването на скарлатина или варицела при децата и техните родители. Според проф. Кантарджиев при стрептокок в носоглътката постоянно би трябвало да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.

Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат най-вече на оживеното другарство и неспазването на ограничения като миене на ръце, проветряване, разчистване. След пандемията е имало доста вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със инфектиран, добави здравният консултант на Столична община.

Възрастните прекарват варицела по-тежко от децата, сподели още Кантарджиев и още един път подсети, че имунизацията против това заболяване е най-хубавата предварителна защита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР