Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание

...
Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание
Коментари Харесай

Спешно заседание на Съветa за сигурност на ООН заради ситуацията в Судан, жертвите станаха 60

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра на незабавно съвещание при закрити врата след кървавите репресии над митингите в Судан, при които бяха убити 60 души, и апела на военните на власт в Хартум в период от девет месеца в страната да бъдат свикани избори, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Трябва да се върнем на масата за договаряния допустимо най-бързо ", съобщи немският дипломат в Организация на обединените нации Кристоф Хойсген преди съвещанието, поискано от страната му и Англия.

" Законността не може да пристигна от дулото на пушка ", означи той.

След разгонването със мощ в понеделник на проява пред генералния щаб на армията в Хартум, при което съгласно близкия до митингите Централен комитет на лекарите са били убити 35 и ранени няколкостотин души, заваляха интернационалните рецензии.

Жертвите в лечебните заведения, преброени в понеделник и вторник, са общо 60, уточни по-късно в официално съобщение лекарската организация.

Призивът на Военния временен съвет за производство на избори в границите на девет месеца, беше наказан от Лондон, Вашингтон и Осло.

" Да се приканва в този момент за предварителни избори, е отвод от народна власт ", съобщи немският дипломат в Организация на обединените нации и акцентира, че изискванията за образуване на избори не са налице.

Генералният секретар на Организация на обединените нации осъди в понеделник несъразмерното потребление на мощ от суданските сили за сигурност. Антониу Гутериш прикани за обновяване на договарянията за спокойно предаване на властта на цивилно държавно управление.

Вчера военните, които ръководят Судан, откогато на 11 април смъкнаха от власт президента Омар Башир, оповестиха, че анулират всички ограничения, за които се бяха договорили с протестиращите и до девет месеца ще има избори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР