Съветът за сигурност на ООН блокира противоречивото искане от страна

...
Съветът за сигурност на ООН блокира противоречивото искане от страна
Коментари Харесай

Съветът за сигурност блокира санкциите срещу Иран, САЩ ги обвини в подкрепа на терористи

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации блокира спорното искане от страна на Съединени американски щати за задействане на всички наказания против Иран , анулирани по нуклеарната договорка през 2015 година, оповестява БиБиСи.

Постоянният представител на Индонезия, който е ротационен ръководител, съобщи, че доста от 15-те държави-членки оспорват този ход, тъй като Съединени американски щати сами се отдръпнаха от съглашението преди две години .

Пратеникът на Съединени американски щати ги упрекна, че са " в компанията на терористи ". Външният министър на Иран съобщи, че " беззаконният тормоз " слага Съединени американски щати в изолираност.

Съгласно нуклеарната договорка, групата на P5 + 1 на международните сили - Китай, Франция, Русия, Англия, Съединени американски щати и Германия - освободиха Иран от наказания в подмяна на рестриктивните мерки на действия, с цел да покаже, че не създава нуклеарни оръжия.
 Съединени американски щати без поддръжка в Съвета за сигурност за глобите против Иран
Съединени американски щати без поддръжка в Съвета за сигурност за глобите против Иран

13 страни от 15-членния Съвет срещу

Миналия четвъртък държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео публично подаде тъжба, в която упрекна Иран в " доста неспазване " на нуклеарната договорка и даде на други членове на Съвета за сигурност 30 дни да одобряват резолюция.

Той акцентира, че според резолюция 2231 на Съвета за сигурност, която утвърждава съглашението, Съединени американски щати имат законно право да го създадат , защото към момента са посочени като участник. Но трите европейски сили, дружно с Китай, Русия и Иран отхвърлиха изказванието .

На виртуална среща във вторник непрекъснатият представител на Индонезия разгласи, че Съветът за сигурност " не е в положение да предприеме спомагателни дейности " в отговор на настояването на Съединени американски щати.

" За мен е ясно, че има единствено един член, който има избрана позиция по въпросите , до момента в който има забележителен брой членове, които имат друго мнение ", сподели той.
 Помпео: Европа е в съюз с аятоласите, единствено Съединени американски щати са смели
Помпео: Европа е в съюз с аятоласите, единствено Съединени американски щати са смели

Британия, Франция и Германия: Съединени американски щати се отхвърли от нуклеарната договорка, няма право на наказания

Пратеникът на Русия Василий Небензия съобщи, че с е надява администрацията на Тръмп в този момент да отхвърли настояването си , което съгласно него е " освен нелегално, само че просто няма да докара до резултата , желан от Съединени американски щати ".

Но задачата на Съединени американски щати в Организация на обединените нации упорства , че несъгласието на членовете на Съвета с тяхната позиция, " няма никакъв юридически резултат ".

Представителят на Съединени американски щати Кели Крафт изяснява на Съвета , че настояването е откакто " по-голямата част от този орган се съобщи на немислимо безучастие " и отхвърли да разшири оръжейното ембарго върху Иран .

" Нека единствено да го кажа в действителност, в действителност ясно: администрацията на Тръмп на я е боязън да е в лимитирана компания по този въпрос ", добави тя.

" Съжалявам единствено, че другите членове на този съвет са изгубили пътя си и в този момент се оказват в компанията на терористи . "
 Помпео: Ще създадем всичко допустимо да попречим на Русия и Китай да продават оръжие на Иран
Помпео: Ще създадем всичко допустимо да попречим на Русия и Китай да продават оръжие на Иран

Той съжалява, че американски съдружници " взеха страната на Русия и Китай " в ООН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР