Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе първото

...
Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе първото
Коментари Харесай

След отлагане: Заработи Съветът за партньорство към ВСС

Съветът за партньорство към Висшия правосъден съвет (ВСС) организира първото си съвещание.

Той бе основан с измененията в Закона за правосъдната власт през 2017 година, само че стартът му все се отлагаше. Първоначално причина за това стана подозрението на кадровия орган в гласовете на съдиите за техните професионални представители, а по-късно породи и проблем със съсловните организации на магистратите.

В последна сметка всички спънки бяха преодолени, което разреши през днешния ден да проработи новото средище на професионален разговор сред представители на кадровиците на правосъдната система, от една страна и на магистратите, от друга.

Съветът за партньорство ще бъде управителен от двама съпредседатели. С тази функционалност бяха натоварени Вероника Имова – член на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание и Евгени Иванов – ръководител на Съюза на прокурорите в България.

Мандатът на Съвета ще бъде двугодишен, а при започване на работата си магистратите и кадровиците набелязаха главните тематики, в които ще концентрират работата си в кратковременен проект. Сред тях ще бъдат въпросите за актуализация на заплатите в правосъдната система, бюджетът на правосъдната власт, атестирането и състезанията на магистратите, правосъдната карта и други.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР