Африканският съюз се събира за ситуацията в Габон след военния преврат

...
Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз съобщи, че
Коментари Харесай

Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз съобщи, че ще проведе среща в четвъртък относно ситуацията в Габон след военния преврат там тази седмица.

Лидерите обмислят как да отговорят на служителите, които отстраниха президента Али Бонго и поставиха свой собствен държавен глава в последната вълна от преврати в Западна и Централна Африка, която регионалните сили не успяха да обърнат.

„Сега – Съветът за мир и сигурност на АС се среща, за да разгледа ситуацията в Габон“, се казва в изявление на органа на АС в X, бивш Twitter.

В него се казва, че срещата е била председателствана от комисаря на АС по политическите въпроси Банколе Адеойе от Нигерия и настоящия ротационен председател на съвета Уили Нямитве от Бурунди.

Поглъщането сложи край на почти шестте десетилетия на власт на семейство Бонго и създаде нова главоблъсканица за регион, който се бори да се справи с осем преврата от 2020 г. насам.

Наскоро избраният президент на Нигерия го нарече „зараза на автокрацията“.


Политическият блок на Централна Африка, Икономическата общност на централноафриканските държави (ECCAS), осъди преврата, заявявайки в изявление, че планира „предстояща“ среща на държавните глави, за да се определи как да се отговори. Не е посочена дата.

Висши офицери в Габон обявиха преврата си преди зазоряване в сряда, малко след като изборен орган обяви, че Бонго спокойно е спечелил трети мандат след вота в събота.

По-късно в сряда се появи видео на Бонго, задържан в резиденцията си, който моли международни съюзници за помощ, но очевидно не знае какво се случва около него. Служителите също обявиха, че генерал Брис Олигуи Нгуема, бивш началник на президентската гвардия, е избран за държавен глава.


Работа за ограничаване на „заразата от автокрацията“: ECOWAS

Нигерийският президент Бола Тинубу, настоящият председател на Западноафриканския блок ECOWAS, каза в сряда, че работи в тясно сътрудничество с други африкански лидери, за да овладее това, което той нарече „зараза от автокрация“, разпространяваща се в Африка.

ECOWAS заплаши с военна намеса в Нигер след преврата там на 26 юли и наложи санкции, но военното правителство не отстъпи. Военните лидери на други места също устояха на международния натиск, като например в Мали. Те успяха да се задържат на власт, а някои дори спечелиха обществена подкрепа.

Политическият блок на Централна Африка, Икономическата общност на централноафриканските държави (ECCAS), осъди преврата в изявление, заявявайки, че планира „предстояща“ среща на държавните глави, за да определи как да реагира. Не е посочена дата.

Кореспондентът на Ал Джазира Николас Хаке, репортаж от Дакар, Сенегал, каза, че е имало „доста приглушена реакция“ от страна на регионалния орган, CEMAC, който е икономическият орган за страните от Централна Африка, отчасти поради „страх в регион на зараза от преврати“ сред държави с „режими, подобни на династията Бонго“.

„Имате президент [Теодоро] Обианг [Нгуема Мбасого] в Екваториална Гвинея, който е на власт от 1979 г. И след това в Камерун, президентът [Пол] Бия, който е на власт от 1982 г., избиран отново и отново по време на тези президентски избори, които според критиците бяха белязани от измами“, каза Хаке.

Събитията следват превратите през последните четири години в Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер, подчертавайки ограниченото влияние на африканските сили, след като военните поемат властта.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР