Съветът за електронни медии (СЕМ) ще гласува днес дали да

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще гласува днес дали да
Коментари Харесай

Медийният регулатор ще гласува днес дали да отстрани директора на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще гласоподава през днешния ден дали да в профил от поста му генералния шеф на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

Процедурата стартира преди седмица, а претекстът е груби нарушавания на Закона за радиото и малкия екран поради невиждано дългото прекъсване на ефирното лъчение на 13 септември. Сигналът беше пресечен в продължение на близо пет час в разгара на абсурда, провокиран от опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия " Хоризонт " Силвия Великова и за отстраняването й от правосъдния сектор, в който тя е известна с сериозната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци - и към единствения към този момент претендент за нов основен прокурор Иван Гешев.

Светослав Костов разполагаше с пет работни дни, с цел да подава в Съвет за електронни медии възраженията си. По информация на " Свободна Европа " той е изпратил отговор до надзорниците в понеделник (14 октомври), като е оспорил основанията да бъде отхвърлен и е показал, че не приема прекъсването на най-слушаната стратегия на публичното радио за огромно нарушаване, защото останалите стратегии са излъчвали. Според отговора, информация за който " Свободна Европа " е получила от свои неназовани източници в БНР, той е написал, че не е знаел за петчасовото прекратяване на сигнала, а с основния инженер на медиата е общувал с електронна преписка.

Заседанието на Съвет за електронни медии е планувано за 14 ч. през днешния ден Ако мандатът на определения в края на юни тази година Светослав Костов бъде преустановен, съветът би трябвало да уточни краткотрайно изпълняващ длъжността до провеждането на нов конкурс.

На предходното съвещание на медийния регулатор трима от петимата надзорници оповестиха, че със прекъсването на " Хоризонт " е осъществено жестоко нарушаване на закона и на Конституцията. Това бяха ръководителят София Владимирова (ГЕРБ), Ивелина Димитрова (президентска квотата, посочена от Румен Радев) и Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки). По тази причина те взеха решение да открият процедура по отстраняването на Светослав Костов. Останалите двама членове на съвета - Бетина Жотева (от президентската квота, препоръчана от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ) гласоподаваха с " въздържал се " с аргумента, че осъщественото нарушаване е единствено едно и не е задоволително за освобождение. Темата за напън над публицисти, за която свидетелства на среща със Съвет за електронни медии редколегията на " Хоризонт ", не се разисква в подтекста на процедурата. Изнесените данни, измежду които свидетелството на Силвия Великова, че генералният шеф е получил позвънявания от четирима души за отстраняването й от ефир, както и информацията за напън над към този момент пенсионирания началник на стратегия " Хоризонт ", са изпратени на прокуратурата за следствие.

В началото на октомври Съветът за електронни медии наложи на БНР две санкции поради спрения сигнал на " Хоризонт ". Те бяха в оптималния позволен от закона размер - 7 хиляди лева за неспазване на изискванията на лицензията, и и 20 хиляди лева за нарушение правото на информация.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (72)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР