Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор

...
Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор
Коментари Харесай

Кошлуков остава шеф на БНТ! СЕМ не успя да избере нов генерален директор

Съветът за електронни медии не съумя да избере общоприет шеф на Българската национална телевизия след три поредни гласувания. Това значи, че сегашният общоприет шеф Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността до оповестяването на нова процедура.

Кандидатите за поста бяха осем: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. През последните два дни Съвет за електронни медии изслуша концепциите им за развиване на публичната телевизия.

Съвет за електронни медии не съумя да избере общоприет шеф на Българска национална телевизия при първото гласоподаване. Членовете на Съвет за електронни медии обрисуваха проблемите и провокациите пред Българска национална телевизия, свързани с финансирането, отчетността и прозрачността, модернизацията, привличането на публика, нуждата от промени.

- Емил Кошлуков получи 1 глас " за " и 4 " срещу ".
- Венелин Петков също получи 1 глас " за " и 4 " въздържал се ".
- Ирина Величкова има 1 глас " за ", 2 " срещу " и 2 " въздържал се ".

След едночасово съвещание, Съвет за електронни медии организира второ гласоподаване и още веднъж не избра претендент. Симона Велева направи ново предложение - Сашо Диков. Резултатите от гласуването са следните:

- Емил Кошлуков 1 глас " за " и 4 " срещу "
- Венелин Петков - 2 гласа " за ", 3 " въздържал се "
- Сашо Диков - 2 гласа " за ", 3 " въздържал се "

На третото съвещание от 13:55 часа членовете на Съвет за електронни медии препотвърдиха гласовете си:

- Емил Кошлуков: 1 глас " за " и 4 " срещу "
- Венелин Петков: 2 гласа " за ", 3 " въздържал се "
- Сашо Диков: 2 гласа " за ", 3 " въздържал се ".

По време на вота ясно пролича разнобоят сред хората от квотата на президента Румен Радев - ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова и някогашният кореспондент на Би Ти Ви Габриела Наплатанова и членовете на радио-телевизионния регулатор, определени от настоящото Народно заседание - журналистът Пролет Велкова и юристът Симона Велева. Преди към месец те влязоха в Съвет за електронни медии по предложение надлежно на " Демократична България " и на " Продължаваме промяната ".

В решителния трети кръг по два гласа бяха дадени за някогашния началник на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков и за ветерана Сашо Диков. Диков бе подсилен от спомхенатата Велева и от Соня Момчилова. Първоначално тя сподели, че се въздържа да гласоподава за който и да е от участниците.

По-късно обаче Момчилова смени мнението си и поддържа Диков.

Едно от вероятните пояснения е, че това се случи, откакто стана ясно, че той няма късмет да събере нужното му болшинство.

Венелин Петков пък бе предпочетен от Симона Велева и от сътрудника й от квотата на Народното събрание Пролет Велкова.

Сутринта при първото броене Петков получи един глас. Неговата кандидатура бе издигната и изначално подкрепена от Велкова, която е някогашен водещ в " Дарик радио ". Симона Велева пък в началото не застана зад нито един от претендентите, само че след това се спря на някогашния юрист на " Сан Стефано " 29 Ирина Величкова, откакто стана ясно, че състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия върви към неуспех.

Много забавен в първия стадий се оказа вотът на Габриела Наплатанова. Тя гласоподава „ въздържал се “, макар че призна, че най-вече е харесала концепциите и предложенията на Венелин Петков за Българска национална телевизия. Бившият кадър на частната телевизия стана най-новият член на Съвет за електронни медии с декрет на Румен Радев отпреди няколко седмици. Наплатанова стимулира решението си с това, че не желае да бъде обвиняване в субективизъм по отношение на някогашния си началник в частната медия.

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, която още веднъж е от квотата на Радев, също не поддържа нито един от претендентите. Според нея в състезанието не се е явил индивида, който е в положение да разсъни " спящия исполин ", както през вчерашния ден Венелин Петков назова публичната медия. Тя изрази вяра, че подобаващият претендент ще се появи в една последваща процедура.

Най-старият член на съвета Галина Георгиева, която е в него от 2019 година по предложение на ГЕРБ и с гласовете на Движение за права и свободи, гласоподава за настоящия началник на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

При вторния опит за избор Велева предложи на гласоподаване да се подложи и кандидатурата на Сашо Диков, който при първото пресяване не получи нито един глас. Последва избор, при който Диков бе подсилен както от нея, по този начин и от Соня Момчилова, която първоначално съобщи, че не харесва задоволително нито една идея.

Два гласа - на Пролет Велкова и на Симона Велева, във втория тур получи и Венелин Петков.

И при второто гласоподаване единствено с един глас поддръжка остана настоящият общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

Въпреки това в последна сметка Кошлуков остана печеливш от различията сред двата представители на Румен Радев и сътрудниците им от парламентарната квота.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР