Съветът по външни работи в частта търговия прие заключения относно

...
Съветът по външни работи в частта търговия прие заключения относно
Коментари Харесай

Съветът прие нов подход за договарянето и сключването на търговски споразумения на ЕС


Съветът по външни работи в частта " търговия " одобри изводи по отношение на договарянето и сключването на търговски съглашения на Европейски Съюз. В заключенията се излагат главните правила, на които ще се базира методът на Съвета при воденето на търговски договаряния в бъдеще.

Подход е направен в отговор на Становището на Съда на Европейски Съюз по отношение на разпределението на компетенциите сред Съюза и неговите страни членки за сключването на ССТ сред Европейски Съюз и Сингапур. В решението си Съдът постанови, че единствено наредбите, отнасящи се до непреките задгранични вложения и режима за споразумяване на разногласия сред вложители и страни, попадат в обсега на „ споделената подготвеност “.

Подходът отразява също речта на ръководителя Юнкер от 2017 година за положението на Съюза и известието на Комисията „ Балансирана и прогресивна комерсиална политика за добиване на изгодите от глобализацията “, където се акцентира потребността да се подсигурява легитимността и всеобхватността на процесите на договаряне и приемане в комерсиалната политика, без значение дали окончателното решение за приемане се взема единствено на ниво Европейски Съюз или и на ниво страни членки.

В заключенията Съветът взема под внимание желанието на Комисията да насочи рекомендация за делене в обособени съглашения на наредбите, свързани с вложенията, които ще изискват утвърждение от Европейски Съюз и всички негови страни членки, и другите търговски разпореждания, които попадат в обсега на изключителната подготвеност на Европейски Съюз. В текста се показва и по какъв начин Съветът има намерение да подходи по този въпрос в бъдеще, в това число в съответния случай със споразуменията с Австралия, Нова Зеландия и Япония, оповестиха от пресцентъра на министерство на стопанската система.

Акцент се слага също върху ролята на Съвета в договарянията, и по-специално присъединяване му на всички стадии от преговорния развой, като се показва какъв брой значимо е да се работи за постигането на консенсусни решения във допустимо най-голяма степен, с цел да се подсигурява, че при комерсиалните съглашения ползите и опасенията на всички страни членки са взети съответно поради.

В заключенията си Съветът акцентира, че е значимо всички заинтригувани страни, в това число националните парламенти и гражданското общество, да бъдат осведомени за напредъка и наличието на договаряните търговски съглашения.

„ Днес организирахме политическо разискване по тези три съглашения и се надявам да успеем да потвърдим прекомерно амбициозния график за тяхното сключване “, съобщи министър Емил Караниколов. Министерство на търговията и промишленост на Сингапур, от своя страна приветства мощната поддръжка на икономическия министър за напъните и взаимната работа по Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Сингапур (EUSFTA).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР