Съветът на ЕС разпространи в петък, 3 юни, съдържанието на

...
Съветът на ЕС разпространи в петък, 3 юни, съдържанието на
Коментари Харесай

Официално от ЕС: България с отсрочка за руския нефт. Ето шестият пакет

Съветът на Европейски Съюз популяризира в петък, 3 юни, наличието на утвърдените в четвъртък вечерта на 2 юни нови наказания против Русия поради войната в Украйна, заяви Българска телеграфна агенция от Брюксел. Пакетът наказания включва отчасти ембарго за вноса на съветски нефт.

В текста се показва, че България получава краткотрайна отстъпка от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт по море.

Заради съпротивата на Унгария, попадане в черния лист отърва съветският патриарх Кирил.   

Петролното ембарго

Европейски Съюз вкарва възбрана за покупката, вноса или преноса на съветски недопечен нефт и някои петролни произведения. Предвижда се последователното прекъсване на този импорт да отнеме шест месеца за суровия нефт и до осем месеца за други модифицирани петролни артикули. Временно изключение се планува за вноса на недопечен нефт по водопровод в тези страни от Европейски Съюз, които поради географското си разположение страдат от особена взаимозависимост от съветските доставки и нямат към този момент благоприятни условия да ги заменят.

Френското председателство заяви нощес, че глобите ще бъдат разширени и към вноса на нефт през тръбопроводи, " незабавно щом е допустимо ". Отчита се, че дружно с ограниченията, подхванати от Германия и Полша, до края на годината съветският петролен импорт в Европейски Съюз ще спадне с 92 на 100. Двете страни стопираха вноса през петролопровода " Дружба ". 

Забранява се застраховането на съветски търговски кораби, като мярката ще засегне най-много танкерите.

Изключване от SWIFT

Европейски Съюз уголемява листата на съветските банки, изключени от интернационалната разплащателна система SWIFT, с най-голямата съветска банка " СБЕРбанк ", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е и Беларуската банка за развиване и възобновяване.

Медийни наказания

Европейски Съюз прекратява приемането на още три съветски държавни медии - " Россия RTR/RTR Планета ", " Россия 24/Русия 24 " и канала " Center International ". Пояснява се, че тези организации се употребяват от съветското държавно управление за манипулиране на информацията и за поощряване на дезинформация за войната в Украйна, в това число за агитация, за дестабилизиране на прилежащите на Русия страни и на Европейски Съюз. Мярката не визира опцията тези организации и техните чиновници да правят активност в Европейски Съюз, да вземем за пример да реализират изявленията.

Санкции против физически и юридически лица

Европейски Съюз уголемява листата на съветските и беларуските жители и организации, наранени от рестриктивните мерки за експорт на артикули и технологии с двойна приложимост. Европейски Съюз ще разшири листата със артикули и технологии, които може да допринесат за софтуерното възстановяване на защитата и сигурността на Русия. Включени са 80 звена за производството на химически оръжия, се показва в известието.

Разширява се възбраната за експорт към Русия на химически произведения и високи технологии. 

Европейски Съюз ще забрани даването за Русия на услуги от региона на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

Налагат се наказания на виновни за зверствата, осъществени от съветските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, предприемачи и членовете на фамилии, на олигарси и чиновници на Кремъл, както и на сдружения от областите на защитата и финансите.

Санкциите против патриарха отпаднаха

Европейски Съюз утвърди шести пакет наказания против Русия, само че не и самостоятелни наказания против съветския патриарх Кирил, поради възражения от страна на Унгария, написа в. " Уолстрийт джърнъл ". Американският ежедневник отбелязва, че предстоятелят на Руската православна черква е един от изявените поддръжници на нашествието в Украйна и непосредствен съдружник на президента Владимир Путин.

На 1 юни, ден откакто евролидерите утвърдиха шестия пакет наказания, Унгария блокира приемането му, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна черква патриарх Кирил от черния лист на Европейския съюз.

От съветското министерство на външните работи предвидиха, че следващият пакет антируски наказания ще има саморазрушителен резултат за Европейския съюз. В същото време от Кремъл увериха, че Русия няма да продава нефт на занижени цени.

Отговор от Москва

В публична позиция на Министерството на външните работи подчертаха, че отводът от съветския нефт и петролни артикули, както и възбраната да се застраховат съветски търговски кораби ще предизвика спомагателен растеж на цените, ще дестабилизира енергийния пазар и ще нарушат логистичните вериги.

В последна сметка ще бъде реализиран противоположен на стремежи резултат - ще бъде подкопана стопанската система и енергийната сигурност на Европейския съюз, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР