Съветът на ЕС одобри днес въвеждането на нови ограничения за

...
Съветът на ЕС одобри днес въвеждането на нови ограничения за
Коментари Харесай

Окончателно: ЕС забранява пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021

Съветът на Европейски Съюз утвърди през днешния ден въвеждането на нови ограничавания за някои произведения от пластмаса за еднократна приложимост.

Определят се по-строги правила за произведения и опаковки, които се оказват измежду десетте най-често срещани замърсители по европейските плажове. Новите правила не разрешават използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост, за които съществуват заместители. Въвеждат се ограничения за понижаване на използването на най-често изхвърляните пластмасови произведения, се отбелязва в известие на Съвета.

Пластмасовите произведения за еднократна приложимост са направени напълно или отчасти от пластмаса и нормално са предопределени за еднократна или краткотрайна приложимост, преди да бъдат изхвърлени.

До 2021 година ще бъдат неразрешени пластмасовите чинии, принадлежности, сламки, дръжките за балони и клечките за уши. Държавите в Европейски Съюз се споразумяха да реализират до 2029 година задачата от 90 на 100 разделно събиране на пластмасови бутилки, както и за минимум 25 на 100 преправка на пластмасовите бутилки до 2025 година и 30 на 100 до 2030 година.

Днешното решение е последният стадий от процедурата по одобряването на новите правила, се прецизира в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР