Съвет по киберсигурност е свикал за четвъртък министърът на електронното

...
Съвет по киберсигурност е свикал за четвъртък министърът на електронното
Коментари Харесай

Има ли руски погром върху Български пощи? Отговаря министър

Съвет по киберсигурност е свикал за четвъртък министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. На него ще се разискват ограничения за бързо обезпечаване на отбраната на държавните институции. Това разгласи Божанов пред Нова телевизия.

Според министъра хакерската атака против „ Български пощи” има връзка с войната в Украйна.

„ В „ Български пощи” равнището на киберсигурност е отчайващо. Причините са няколко - недофинансиране, липса на управнически потенциал, липса на антивирусни стратегии на сървърите и това, че някои пароли на админите са налични в цялата мрежа. Това са неприемливи неточности. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да изиска оставките на ръководството”, сподели министърът на електронното ръководство.

Не е ясно дали при офанзивата против „ Български пощи " става въпрос за съветска офанзива, означи той във връзка появили се в медиите информации за сходно развиване на нещата.

„ Нивото на сигурност в пощите не разрешава добиване на задоволително информация, с цел да потвърдим тази догадка. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по лична самодейност до даден миг, в който някой ги наеме. Никога не знаеш какъв брой души стоят от другата страна и от кое място са. Ако забележим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои съветски хакер или противоположното съветско IP, а зад него да е севернокорейски хакер”, изясни Божанов. И добави, че още няколко институции са били обект на хакерска офанзива.

„ Държавната организация за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат директна или косвена връзка с украинската рецесия. Няма приключване на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното ръководство нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.



Щетите от хакерската офанзива на „ Български пощи “ са съществени, защото откакто е била задействана офанзивата са наранени съвсем всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и действия в пощите – интернационалните колета, вътрешни колета, пощенски записи и заплащане на сметки, изясни пред бТВ Васил Величков – консултант по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова.

Той изясни още, че са наранени всички най-важни сървъри и огромна част от работните станции, пръснати из страната в хиляди местоположения.

Според Васил Величков няма ясни индикации, че са източени персонални данни. „ Ако бяха източени персонални данни, най-вероятно за това време към този момент щеше да бъде пожелан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е юридически. Но пък и въпреки това пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В последна сметка в пощите няма чак толкоз чувствителни персонални данни, както да вземем за пример в Национална агенция за приходите “, означи специалистът.

По думите му „ Български пощи “ разполагат с доста базова система за отбрана – елементарен антивирусен програмен продукт, като на сървърите подобен дори не е бил конфигуриран. „ И да беше конфигуриран, проникването е проведено по подобен метод, че този програмен продукт щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде осъществена офанзивата. В последна сметка това е равнището в огромна част от обществения бранш “, уточни Васил Величков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР