Саудитците, дори сближавайки се в определена степен до Съединените щати,

...
Саудитците, дори сближавайки се в определена степен до Съединените щати,
Коментари Харесай

„Сделката с Русия ще остане в сила“: Рияд учтиво ще посочи на Байдън изхода от вратата

Саудитците, даже сближавайки се в избрана степен до Съединените щати, не възнамеряват да се „ отвръщат от Русия “

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че към момента не е взел дефинитивно решение за визитата си в Саудитска Арабия и за срещата с престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд.

В същото време той загатна за " по-обща " среща в кралството, отдадена на въпросите на сигурността, с присъединяване на Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар и Обединените арабски емирства.

Както отбелязва The New York Times, Байдън има намерение да възвърне връзките със саудитците, които ескалираха след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година За задачата се планува да се употребява механизмът на така наречен „ групова дипломация”, включваща в интервенцията и съдружници на Рияд.

Целта е да се усилят доставките на саудитски нефт на международния пазар и да се изолира Русия. И като цяло - да се нарушат споразуменията, признати във формата ОПЕК+.

Държавният секретар Антъни Блинкен сподели, че Съединени американски щати са постигнали " нежно помирение " в Йемен, обещавайки на саудитците " дълготраен мир " в бъдеще. В същото време се залага и на обстоятелството, че стопанските системи на двете страни са тясно свързани между тях и единствено заради тази причина Рияд няма да се стреми „ съществено “ да скъса с Вашингтон.

Но към момента не е належащо да се приказва за съществено топене на връзките сред двете страни. Саудитска Арабия, сходно на други арабски страни, остава неутрална в украинската рецесия и не се причислява към антируските наказания. Практиката демонстрира, че тя печели обилни дивиденти, лавирайки сред Русия и Запада.

В същото време Саудитска Арабия не демонстрира никакво желание да трансформира каквото и да било във формата ОПЕК+ , което беше несъмнено на неотдавнашното съвещание на Русия - Съвет за съдействие в Персийския залив, което се организира с присъединяване на съветския външен министър Сергей Лавров.

Вярно е, че има прогноза, съгласно която Рияд просто ще отсрочи плануваното за септември нарастване на добива на нефт в границите на ОПЕК + за лятото. Твърди се, че това се обосновава с обстоятелството, че кралството се опасява да не загуби надзор върху котировките, които могат да скочат, в това число заради ембаргото на Европейски Съюз.

Но по един или различен метод саудитците, даже приближавайки се до Съединените щати, не възнамеряват да се „ отвърнат от Русия “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР