Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в редиците на

...
Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в редиците на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Русия може да отслабят ролята на ОПЕК на петролния пазар

Саудитска Арабия се надява да притегли Русия в редиците на по-широк клуб на международните петролни колоси, с цел да поддържа постоянен пазар, поставяйки под въпрос ролята на ОПЕК, показват анализатори. Очаква се новият съюз отпред с Рияд и Москва да бъде по-голям от настоящия 14-членен петролен картел, който доминира на международния енергиен пазар през последните шест десетилетия.

Според специалистите обаче една по-голяма група, която включва и Русия, значи, че въздействието на ОПЕК в международния петролен бранш отслабва, в случай че не и че е съвсем изчезнало. През януари основната фигура в ОПЕК - Саудитска Арабия, разгласи концепцията за удължение на съглашението за съдействие, реализирано в края на януари 2016 година от 24 страни - производителки на нефт, от ОПЕК и отвън картела за понижаване на добива и в поддръжка цените.

Високопоставени саудитски представители, в това число саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и енергийният министър Халид ал Фалих, приканиха за дълготрайно съдействие сред петролните производители.

Идеята бе мощно подкрепена от няколко членки на ОПЕК, основно Обединените арабски емирства и Кувейт. Говорител на Кремъл сподели предишния месец, че Русия и Саудитска Арабия разискват " необятен кръг от варианти " за съдействието на международния петролен пазар.

ОПЕК и страните производителки отвън картела имат среща през днешния ден в саудитския град Джеда, с цел да създадат оценка до каква степен се съблюдава намаляването на добива и да обсъдят вероятно дълготрайно съдействие. Държавите производителки към този момент са окуражени от триумфа на разширеното си съдействие, което оказа помощ да бъде възобновен салдото на петролния пазар, както и да се вдигнат цените от 26 $ за барел до над 70 $.

" Нова глава "

Генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо похвали в понеделник съдействието като огромен " триумф ", който оказа помощ да бъде преодолян " най-лошият цикъл в историята на петрола ". Кувейтският петролен специалист Камел ал Харами сподели, че " щеше да е мъчно да се реализира подобен триумф единствено от ОПЕК ". Той уточни пред Агенция Франс Прес, че в същината си новото съглашение в общи линии наподобява като саудитско-руски алианс.

Споразумението, с което се редуцират 1.8 млн. барела на ден, " стопи " над 300 млн. барела нефт от петролния остатък и понижи спомагателните ресурси от черно злато до едвам 50 млн. барела. Петролният министър на Оман, страна отвън ОПЕК, Хамад ар Румхи уточни на петролна конференция в Кувейт в понеделник, че тайната на триумфа на съглашението е осъществяването на намаляването на добива. Той обаче предизвести, че играта не е свършила, призовавайки производителите да продължат да си сътрудничат, с цел да поддържат изискванията на пазара.

Двата най-големи доставчика на стандартен нефт в света - Саудитска Арабия и Русия - могат да работят дружно, с цел да задържат постоянни цените или да се борят между тях, като усилят производството, с цел да убият пазара за производителите на шистов нефт, само че по този начин и да убият себе си, сподели Жан-Франсоа Сезнек, петролен специалист от американския университет " Джонс Хопкинс ".

Единственият логически и интелигентен метод е да се поддържат цените постоянни, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Петролните цени се сринаха в средата на 2014 година, защото производителите на черно злато, основно Саудитска Арабия, отхвърлиха да понижат добива, с цел да запазят пазарния си дял на фона на острата конкуренция от американския шистов нефт - което в последна сметка докара до всеобщ петролен остатък. Саудитците по-късно смениха курса и орязаха добива още повече, в сравнение с го изискваше квотата, с цел да подсигуряват триумфа на съглашението. Баркиндо разказа саудитско-руския съюз като " нова глава " в историята на петролната промишленост. През идващите месеци производителите ще се опитат да " узаконят тази дълготрайна рамка " с едно всеобхватно и основаващо се на необятна основа присъединяване, сподели той.

" Де факто мъртъв "

Енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи сподели предишния месец, че " проектохартата " на новия съюз ще бъде дефинитивно приключена до края на годината, когато изтича срокът на настоящето съглашение.

Фалих, саудитският министър на енергетиката, сподели, че партньорството с Русия " ще продължи десетилетия и генерации ". Той добави, че се надява това да изпрати обръщение, че кралството се стреми да разшири партньорските си връзки отвън кръга на ОПЕК. Анализаторите са на мнение, че новият съюз най-малкото ще отслаби ролята на ОПЕК на международния петролен пазар.

" ОПЕК изгуби част от блясъка си, откакто Русия се причисли към съглашението за съдействие... Това беше просто обръщение, че организацията не би могла сама да свърши работата ", сподели Харами. Сезнек от университета " Джонс Хопкинс " разяснява, че ОПЕК " де факто е мъртъв ", само че към момента е потребен, защото дава място за разговор на Саудитска Арабия с по-малките производители.

Анас ал Хаджи, петролен специалист от Хюстън, означи, че новият съюз евентуално ще доминира на международния петролен пазар. ОПЕК като клуб за петролни производители и център за проучвания няма да завърши съществуването си, само че въпросът е за центъра на властта: за Саудитска Арабия и Русия, сподели Хаджи пред Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР