Саудитска Арабия обмисля разширяване на авиацията, за да навлезе на изключително важен туристически пазар

...
Саудитска Арабия приключи успешен сезон на хадж, ежегодно събитие, което
Коментари Харесай

Саудитска Арабия приключи успешен сезон на хадж, ежегодно събитие, което заедно с целогодишните поклонения на Умра носи на кралството около 12 милиарда долара.

Досега религиозните поклонения и ходенето там по работа са основните причини, за които хората се сещат, когато се споменава пътуване до Саудитска Арабия.

Дори за тези пътувания визите се получават трудно и кралството нямаше репутация на туристическа дестинация. Вместо това Саудитска Арабия е известна с това, че е дълбоко консервативна страна, която е критикувана по причини, свързани с човешките права.

Но тъй като пътуванията продължават да се увеличават в свят след пандемия, кралството работи за увеличаване на приходите си от туризъм, както и от транспортиране на хора и стоки.

За да направи това, демонстрира по-спокойна страна на света, популяризира своите туристически дестинации и опростява изискванията за влизане.

Също така планира да замени едно от най-натоварените си летища, летище Крал Халид в столицата Рияд, с огромното международно летище Крал Салман.


Учетворяване на капацитета, бързо

Тези разработки са част от Vision 2030, подписан проект на престолонаследника Мохамед бин Салман (MBS), за да измъкне страната си от зависимостта от приходите от петрол и да разнообрази икономиката си.

Милиарди отиват в разработването на древни места като Хегра (Мадаин Салих) и ал-Ула, както и крайбрежни и пустинни дестинации, за да привлекат търсещи лукс туристи и такива, които искат да изследват по-малко известни места, според Чарлз Филипс , базиран в Оксфорд изследовател и консултант.

„Правителството е силно ангажирано с развитието на сектора – и то знае, че с невероятните и разнообразни пейзажи на Саудитска Арабия туризмът може да бъде голям“, каза Филипс пред Ал Джазира.

Но в миналото посещението на места като Хегра – построено от набатеите и напомнящо за по-известната им столица Петра – беше обезкуражено поради асоциации с идолопоклонство в тази консервативна нация.

В допълнение, „засега саудитската инфраструктура, особено летищата, [няма] капацитета да поеме количеството трафик, от което Саудитска Арабия се нуждае, за да бъде истинска диверсифицирана икономика“, каза Алгашиан Азиз Алгасиан, сътрудник в Arab Институт за държавите от Персийския залив във Вашингтон.

Но плановете на Саудитска Арабия да построи над King Khalid International, който има капацитет от около 25 милиона пътници годишно, и да го замени с масивния King Salman International ще означава, че град Рияд ще може да поеме 120 милиона пътници годишно до 2030 г.

Въпреки че King Salman International ще бъде по-малък по размер от собствения King Fahad International на Саудитска Арабия в Дамам, той ще бъде сред най-големите в света и ще бъде много по-натоварен от King Fahad и се очаква да донесе допълнителни $7,18 млрд. годишно към непетролния БВП на кралството.

„[Летището е] един от няколкото проекта, предназначени да тласнат страната към бързо глобализиращите се пазари“, каза Джоузеф А Кечичиан, старши сътрудник в Центъра за изследвания и ислямски изследвания „Крал Фейсал“ в Рияд.

„За страна, която отдавна се възприема като затворено общество и непозната дестинация, разширяването на връзката с останалия свят и увеличаването на способността за привличане на хора в Саудитска Арабия ще бъде много важно“, обясни Филипс.< /p>


Състезаване на регионално ниво, но различно

Към днешна дата най-натоварените летища в Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) са в Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ), а визията на King Salman International е не само да се конкурира с Hamad International в Доха и Dubai International, но и да ги надмине тях.

„За да могат много полети да достигнат до Доха [и] Дубай, те трябва да пътуват над саудитското въздушно пространство“, каза Алгашиан. „Причината, поради която саудитските градове никога не са били истински центрове, беше, че липсваха инфраструктура и възможности и това е, което прави престолонаследникът – генериране на възможности.“

Катар и ОАЕ – последвани от Бахрейн и Оман – създадоха първокласни въздушни съоръжения, които обслужват Qatar Airways, Emirates Airlines, Etihad, Gulf Air и Oman Air.

Катар и ОАЕ извлякоха големи ползи от това да бъдат центрове за международни пътувания, като техните авиокомпании спечелиха Доха, Абу Даби и Дубай световно признание в авиационния сектор.

По-рано тази година кралството обяви, че ще стартира и втора национална авиокомпания, Riyadh Air, която ще бъде базирана в King Salman International и според съобщенията ще бъде оглавявана от бившия главен изпълнителен директор на Etihad, авиокомпанията на Абу Даби.< /p>

King Salman International и Riyadh Air потенциално ще донесат на Саудитска Арабия същите ползи, на които се радват нейните по-малки съседи. Като се има предвид значително по-голямото население и размер на кралството, това няма да бъде предимно транзитен трафик, а по-скоро ще „приюти главно нарастващото население и, на второ място, всички очаквани туристи“, обясни Кечичиан.

Саудитски служители подчертават, че дизайнът на новото летище включва зелени инициативи, докато Саудитската агенция за пресата съобщава, че възобновяемата енергия ще захранва и съоръженията на летището.

„Както е планирано, този мащабен проект отговаря на всички изисквания по отношение на усилията на кралството да диверсифицира икономиката, да допринесе за „зелено бъдеще“ и да разшири възможностите за заетост за нарастващото младо население на страната“, Джон Калабрезе, директор на проектът за Близкия изток-Азия в Института за Близкия изток, каза за Al Jazeera.

„Може също така да служи за допълване и подкрепа на други сектори“, добави Калабрезе. „Предполага се, че новото летище ще бъде оборудвано с голям товарен капацитет, което ще съответства на целта на кралството да локализира производството, част от чиято продукция теоретично може да бъде изнесена чрез въздушен карго.“

Няма съмнение, че саудитците са много амбициозни, планирайки да пуснат летището в експлоатация в рамките на седем години, с всички финансови разходи, които произтичат от това.

И все пак, Калабрезе предупреждава: „Въпреки че успешното изпълнение на проекта за летището може да успее да извади част от пазарния дял на техните съседи, това може да предизвика надпревара към дъното по отношение на ценообразуването и рентабилността.“

Като такова, остава да се види как тези мегаинвестиции ще повлияят на приходите на Саудитска Арабия, различни от петрол.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР