Саудитска Арабия и Иран разменят посланици след сближаване

...
Посланикът на Саудитска Арабия в Иран пристигна в страната, а
Коментари Харесай

Посланикът на Саудитска Арабия в Иран пристигна в страната, а колегата му кацна в Саудитска Арабия, циментирайки възстановяването на връзките между съперниците от Персийския залив след седемгодишен разрив.

Миналия март Китай посредничи за сближаване между Рияд и Техеран, което доведе до възобновяване на пълни дипломатически отношения.

Рияд и Техеран прекъснаха отношенията си през 2016 г., след като саудитските дипломатически мисии в Иран бяха нападнати по време на протести срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр от Рияд.

Ръководството на Саудитска Арабия признава „важността на укрепването на връзките, увеличаването на ангажираността … и извеждането на [отношенията] към по-широки хоризонти“, каза посланик Абдула Аланази при пристигането си в Техеран във вторник, за да поеме задълженията си, според Saudi Foreign Изявление на министерството.

Също във вторник посланикът на Иран в Саудитска Арабия Алиреза Енаяти пристигна в саудитската столица Рияд, където беше приет от служители на външното министерство и служители на посолството, според иранската официална информационна агенция IRNA.

Аланази е бил преди това посланик на Саудитска Арабия в Оман, докато Еняти е бил преди това посланик на Иран в Кувейт.

Посолството на Саудитска Арабия в Техеран поднови дейността си миналия месец. През юни Иран отбеляза повторното отваряне на посолството си в Рияд с церемония по издигане на знамето.

Миналия месец първият дипломат на Иран, министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан, проповядва единство и диалог по време на първото си посещение в Саудитска Арабия след обявяването на изненадващото сближаване, като каза, че двустранните връзки „напредват в правилната посока“.

Иран и Саудитска Арабия от години подкрепят противопоставящите се страни в конфликтните зони в Близкия изток.

След сделката от март Саудитска Арабия възстанови връзките си с иранския съюзник Сирия и засили натиска за мир в Йемен, където от години ръководи военна коалиция срещу съюзниците на Иран сили на хутите.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР