Сатурн може и да има най-видимите и атрактивни пръстени в

...
Сатурн може и да има най-видимите и атрактивни пръстени в
Коментари Харесай

Пръстените на Уран са уникални за Слънчевата система и тези снимки го доказват

Сатурн може и да има най-видимите и атрактивни пръстени в Слънчевата система. Това обаче надалеч не е единствената планета с сходни характерности. А в този момент астрономи научиха повече детайлности за 13-те пръстена към Уран с помощта на нови термални изображения.

За първи път учените дефинираха температурата на пръстените и потвърдиха, че няма различен в Слънчевата система като главния (епсилон).

Обикновено единствено Сатурн се изобразява с пръстени, защото тези към Уран и Юпитер се виждат само благодарение на доста мощни телескопи (или посредством сонди като „ Джуно “, които направиха невероятна снимка на един от пръстените на Юпитер).

Колко пръстени съществуват? Юпитер има 4, Нептун – 5, Сатурн – хиляди.

Когато става дума за Уран, ние не знаем доста за тях, защото те отразяват изключително малко светлина в оптичната и инфрачервената дължина на вълната. Всъщност те са толкоз мъждиви, че са открити чак през 1977 година



Източник: Edward Molter and Imke de Pater/UC Berkeley

Затова астрономите се изненадаха, когато пръстените внезапно се появиха ясно на термалните изображения, направени за премерване на атмосферната температура на Уран. Особено забележим е бил епсилон. Оказва се, че неговата температура е 77 Келвина – точката на шупване на течния азот при общоприетоо атмосферно налягане. Най-ниската температура на планетата е 47 Келвина.

Излиза, че пръстените на Уран са много странни спрямо останалите в Слънчевата система. Когато „ Вояджър 2 “ минава край Уран през 1986 година и прави голям брой фотоси, учените виждат, че в тях липсва нещо. При тези на Сатурн частиците са от всевъзможен тип – от прашинки до огромни скали. Пръстените на Юпитер и Нептун са изключително прашни и се състоят главно от фини частици.

Уран пък има пластове прашинки сред своите пръстени, само че самите пръстени съдържат само обърнати нагоре части с размера на топка за голф. „ Не виждаме по-малките неща “, споделя астрономът Едуард Молтър.

„ Нещо опустошава по-малките неща или всичко сияе дружно. Все още нямаме визия. Вече обаче знаем малко повече за състава на пръстените и дали са пристигнали от един съответен източник или не ", споделя още той.



Източник: Molter et al., arXiv, 2019

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР