Сътрудничеството между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство,

...
Сътрудничеството между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство,
Коментари Харесай

Тодор Тагарев в Брюксел: Страната ни полага усилия за повишаване капацитета на отбранителната индустрия

„ Сътрудничеството сред НАТО и Европейски Съюз в региона на отбранителното произвеждане, всестранното обезпечаване и помощта за Украйна остава основно за отбягване на повтаряне на напъните, реализиране на допълняемост и дейно потребление на националните и общите запаси “, сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Той взе участие в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата. По време на съвещанието той съобщи още, че на национално равнище страната ни поставя старания за повишение на потенциала на отбранителната промишленост, създала е Програма за вложения в защитата до 2032 година и към този момент надвишава 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) за защита. 

Форумът стартира с работна сесия с присъединяване на министъра на защитата на Швеция. Във фокуса на полемиките бяха настоящи въпроси, свързани с възпирането и защитата като част от подготовката за срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците разгледаха справедливото систематизиране на тежестите и отговорностите и разискаха осъществяването на актуализирания ангажимент за вложения в защитата (DIP), при който вложението на 2% от Брутният вътрешен продукт в защитата е най-малък предел, а не таван. За поредна година е маркиран растеж на разноските за защита в съюзен мащаб. 

Съюзниците се сплотиха към мнението, че в един по-опасен и конкурентен свят следва да не престават да влагат повече в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг означи, че поддръжката за Украйна е образец за действително трансатлантическо шерване на отговорностите на процедура. Министрите на защитата разискаха още използването на Плана за деяние в отбранителното произвеждане (DPAP), който цели увеличение на отбранителното произвеждане, възстановяване на оперативната съгласуемост, поддръжка и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база. Потвърдена бе и нуждата от повишение на индустриалния потенциал на отбранителната промишленост. 

Срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО приключи с работно съвещание на Съвета НАТО-Украйна на равнище министри на защитата с присъединяване на Върховния представител на Европейски Съюз по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министъра на защитата на Швеция. Дискусията обхвана дълготрайната политическа и практическа поддръжка за Украйна, използването на Многогодишната стратегия за подкрепяне на Украйна, утвърдена на срещата на върха във Вилнюс, както и Годишната национална стратегия на Украйна. По време на съвещанието министър Тагарев акцентира, че България продължава да преглежда благоприятни условия за даване на ефикасна поддръжка на Украйна - както военна, по този начин и филантропична, в границите на националните благоприятни условия.

Министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров показа настояща информация за войната в Украйна, както и проектите за промени в страната. Съюзниците потвърдиха, че ще не престават да оказват помощ на страната. Те подчертаха своето разбиране, че поддръжката за Украйна е в полза на тяхната лична сигурност. Заседанието на Съвета НАТО-Украйна се състои в навечерието на втората годишнина от началото на бруталното и непровокирано нахлуване против Украйна, което е значим сигнал за продължаващата поддръжка на Алианса за Украйна.

В Брюксел министър Тагарев имаше двустранни срещи с министри на защитата на съюзнически страни и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа военачалник Кристофър Каволи. Бяха разисквани настоящи въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон. По време на тристранна среща с министъра на защитата на Албания Нико Пелеши и министъра на защитата на Република Северна Македония Славянка Петровска бе разисквано смисъла на кулоар номер 8 за военната подвижност и за икономическото развиване на страните. 

От Брюксел министърът на защитата Тодор Тагарев отпътува за Мюнхен, където в интервала 16-18 февруари ще взе участие в обичайна Мюнхенска конференция по сигурността.

България е измежду страните от НАТО, които тази година реализират целта за разноски за защита, равни на два % от Брутният вътрешен продукт, заяви по-рано през днешния ден пред публицисти в Брюксел министърът на защитата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР