Иран „изстрелва сателит Noor-3 в космоса“ на фона на опасенията на Запада за ядрена заплаха

...
Сателитът за изображения Noor-3 обикаляше на 450 км (280 мили)
Коментари Харесай

Сателитът за изображения Noor-3 обикаляше на 450 км (280 мили) над повърхността на Земята, каза министърът на комуникациите Иса Зарепур, според държавата -управлява новинарската агенция IRNA.

Не е ясно кога е изстреляно.

Изображение: Сателитът ще събира данни и изображения, казва Иран. Снимка: IRIB/AP

Изстрелването беше извършено от паравоенната Революционна гвардия на Иран, като висшият командващ генерал Хосейн Салами каза пред държавната телевизия, че изстрелването е било „победа“ и сателитът ще събира данни и изображения.

< p>Властите разпространиха кадри на ракета, излитаща от мобилна ракета-носител.

Напрежение около космическата програма на Иран

Революционната гвардия управлява своя собствена космическа програма и военна инфраструктура, успоредно с иранската редовни въоръжени сили и отговаря само на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей.

Той изстреля първия си сателит в космоса през април 2020 г., но ръководителят на Космическото командване на САЩ по-късно го отхвърли като „падаща уеб камера ", което не би предоставило жизненоважни разузнавателни данни.

САЩ твърдят, че се противопоставят на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и призоваха Техеран да не предприема действия, свързани с балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия.

Оценката на заплахата от 2022 г. на разузнавателната общност на САЩ твърди, че разработването на сателитни ракети-носители „съкращава сроковете“ за Иран да разработи междуконтинентална балистична ракета, тъй като използва подобна технология.

Прочетете повече от Sky News:
В Обединеното кралство ще бъде построен най-мощният лазер в света

Иран винаги е отричал да търси ядрени оръжия и твърди, че неговата космическа програма и ядрени дейности са само за граждански цели.

Напрежение сред западните нации вече са високо над ядрената програма на Иран, която стабилно напредва отпреди пет години. След това бившият президент на САЩ изтегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. със световните сили и възстанови осакатяващите санкции.

Усилията за съживяване на споразумението се провалиха преди повече от година и оттогава Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че Иран разполага с достатъчно уран, обогатен до нива, близки до оръжейни, за да създаде "няколко" ядрени оръжия, ако реши да го направи.

Иран изпрати няколко краткотрайни сателита в орбита през последното десетилетие и през 2013 г. изстреля маймуна в космоса.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР