Състоянието на църквата – над 700 млрд. евроВ най-тежките години

...
Състоянието на църквата – над 700 млрд. евроВ най-тежките години
Коментари Харесай

Развод между църква и държава в Гърция?

Състоянието на църквата – над 700 милиарда евро


В най-тежките години на финансовата рецесия гръцката православна черква помагаше на милиони гърци да оцелеят. Затова и министър председателят Ципрас преди време поддържаше близки контакти с църковните деятели. Гръцката страна и Православната черква постоянно са били доста тясно свързани. Църквата се употребява и с доста привилегии – тя не заплаща съвсем никакви налози, а заплатите на свещениците се покриват от държавния бюджет.

Премиерът Ципрас желае обаче всичко това да се промени и приказва за “развод ”. Моментът е подобаващ, защото неговото държавно управление към този момент не е по този начин мощно подвластно от интернационалните кредитори и избавителните заеми. Ципрас желае да получи дял от големите благосъстояния на църквата, само че без да води война с нея. За задачата е замислил проект с 15 точки, който да улесни една разлъка по взаимно единодушие.

Планът планува наличните 9 000 свещеници в страната да бъдат съкратени, а страната повече да не изплаща техните заплати, нито пък цялостния размер на полагащите им се обществени облаги и бъдещи пенсии. В подмяна на това страната ще се откаже претенциите си към многочислени здания и имоти, за които църквата от дълго време упорства. Правителството желае и да сътвори план за стопанисването на земите, в който църквата и страната да си поделят облагите по равно. Всичко това очевидно е прозвучало много примамливо и за архиепископа на Атина и цяла Гърция Йеронимус ІІ, който се съгласи на договорката с Ципрас след един прекомерно къс диалог с премиера. Тяхното съглашение обаче провокира гневни реакции.

На изключително съвещание предходната седмица 72 от всичките 82-ма водещи архиепископи в страната застанаха на страната на клира. Всички те изрично отхвърлят да бъдат извадени от описите на държавните чиновници. Състоянието на църквата се пресмята на над 700 милиарда евро. А когато страната спре да изплаща заплатите на свещениците, ще разполага с пари за извънредно нужните нови работни места в обществения бранш.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР