Състоянието на Патрик (вдясно) и Джон Колисън вече се оценява

...
Състоянието на Патрик (вдясно) и Джон Колисън вече се оценява
Коментари Харесай

Как двама братя превърнаха 7 реда програмен код в стартъп за 9.2 млрд. долара

Състоянието на Патрик (вдясно) и Джон Колисън към този момент се прави оценка на най-малко 1.1 милиарда $ на човек.

Още по тематиката
Фондовете CVC и Blackstone подадоха оферта от 3 милиарда паунда за английската Paysafe, чийто максимален офис е в София

Познай лицето ми; Елате на изявление в 17.00 ч.; Инвестирай 5 $

Изпълнителният шеф на " Телерик академия " Бойко Яръмов пред " Капитал "

Американците харчат на ден 1.2 милиарда $ за разнообразни покупки в интернет. Технологията зад тези финансови интервенции е мудна и остаряла и се нуждае от съглашения с редица банки и търговски медиатори. Решението e Stripe, компанията учредена през 2010 година от братята Патрик и Джон Колисън, която създава програмен продукт, който фирмите могат да включат в своите уеб сайтове или приложения, с цел да получат мигновен достъп до банковите системи и да стартират да получават заплащания.

Тя поема да извърши финансовите интервенции на онлайн търговията против дребен комисион и бързо се трансформира в шлагер измежду огромни компании от Силициевата котловина като Lyft, Фейсбук и DoorDash, които стартират да се възползват от услугите й. В основата на този стартъп, оценен на 9.2 милиарда $, стоят 28-годишният Патрик Колисън и 26-годишния му брат Джон.

Историята на братята Колисън стартира в Дроминир, малко градче в Централна Ирландия, където фамилията се реалокира, откакто се раждат. Те от дребни демонстрират огромния си потенциал. Патрик приключва учебно заведение на 16 и през 2006 година е признат в Масачузетския софтуерен институт (MIT), a Джон постъпва в Харвард. През 2008 година братята продават за 5 млн. $ първото си бизнес начинание, компанията Auctomatic, разработваща програмен продукт за EBay.

Идеята за Stripe се ражда към края на 2009 година, когато братята напущат колежа, с цел да стартират построяването на личен бизнес. През 2011 година, след 2 години, прекарани в проби на финансовия си програмен продукт и основаването на връзки с банки, компании за кредитни карти и регулатори, компанията на Колисън прави своя дебют. Благодарение на Stripe единственото, което една компания би трябвало да направи, е да добави 7 реда програмен код в уеб страницата си, с цел да стартира да оперира с заплащания.

Въпреки това, мнозина остават скептични, че компанията ще пожъне триумф. Големи финансови колоси като Paypal обаче скоро осъзнават, че технологията им е остаряла и Stripe се трансформира в мотор на финансовите интервенции на над 100 хиляди бизнеса, надалеч пред съперниците си. Анализаторите чакат компанията на Колисън да дава отговор за финансови интервенции за над 50 милиарда $ годишно или доходи от към 1.5 милиарда Патрик декларира че маржовете на облага на Stripe са по-големи, от колкото чакат експертите, без обаче да прецизира какви тъкмо са те.

Развитието на компанията към момента продължава, откакто неотдавна логото на Amazon се появи на страницата с сътрудниците на Stripe. Въпреки че към този момент компанията на Колисън евентуално поема едвам една дребна част от транзакциите на Amazon, партньорството с водача в онлайн търговията може да сътвори огромни благоприятни условия за бизнеса на братята.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР