Състезателки от 25 държави ще се представят на турнира по

...
Състезателки от 25 държави ще се представят на турнира по
Коментари Харесай

Рекордни 25 държави идват на турнира по художествена гимнастика Царица Маргарита“

Състезателки от 25 страни ще се показват на шампионата по художествена гимнастика " Царица Маргарита " във Варна. 27-мото издание на проявата е на 6 и 7 юли в зала " Конгресна " на Двореца на културата и спорта. До момента присъединяване са удостоверили Австралия, Азербайджан, Англия, Андора, Белгия, Германия, Грузия, Египет, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Унгария, Филипините, Франция, Хърватия, Чили, Япония и домакините от България. Това е абсобютен връх в историята на шампионата, който води началото си от 1992 година Досега най-масово бе присъединяване през 1995 и 2006 година, когато се показаха по 17 страни. Миналата година участваха школите на 14 страни. Създател и уредник на проявата от календара на БФХГ е Анелия Атанасова.

" Преди броени дни навърших 70 години. Получих десетки поздравления, само че най-големият подарък за юбилея ми е присъединяване на толкоз доста страни. Не може да не ме радва фактът, че нашият шампионат се утвърди през годините и през днешния ден се трансформира в едно минисветовно състезание ", съобщи Анелия Атанасова.

Както и предходната година в актуалното издание на проявата ще се проведат редом две надпревари. Първото е шампионат по ФИГ (Международната федерация по гимнастика). Надпреварата тук е в две възрастови групи - девойки старша и дами. 10 гимнастички при дамите ще се състезават в шампионат на уредите и многобой.

" По-любопитна е конкуренцията при девойките. Тук на килима ще си дадат среща 30 девойки, като надпреварата ще се организира по забавна скица, която ще бъде приложена на първия международен шампионат за младежи в Москва от 19 до 21 юли. Ще има с изключение на шампионат на уредите и самостоятелен екипен многобой, а с включването и на 6 девически.

ансамбъла ще се образува и отборно класиране. На процедура варненският шампионат е последна инспекция за девойките преди шампионата в Москва и по тази причина надпреварата се обрисува доста мощно ", разяснява Мая Максимова, механически секретар на шампионата. Шампионатът в Москва е първият в историята на художествената гимнастика за тази възраст. Той ще се организира в комплекс " Лужники " в съветската столица. Досега девойките играеха единствено на европейски шампионати и на юношески олимпийски игри.

На " Царица Маргарита " във Варна по традиция ще забележим и ансамблови съчетания. При девойките ще се показват Англия, Германия, Испания, Норвегия, Унгария и България, а при дамите ще изиграят композициите си Турция и Израел.

Клубният шампионат във Варна ще бъде тестване най-много за родните гимнастички, разпределени в няколко възрастови групи, а във втория ден от конкуренцията - на 7 юли, след привършване на финалите в шампионата на ФИГ, е планувано и съревнование за най-малките от школите - " Гимнастрада ".
 Илиана Раева: Ансамбълът при девойките е напреднал доста
Илиана Раева: Ансамбълът при девойките е напреднал доста

Малките грации ще вземат присъединяване на първото Световно състезание за девойки, което ще се организира в Москва
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР