Състезателите от САЩ спечелиха щафетите на 4 по 100 метра

...
Състезателите от САЩ спечелиха щафетите на 4 по 100 метра
Коментари Харесай

Щафетите на САЩ доминираха във финалите на 4 по 100 метра в Будапеща

Състезателите от Съединени американски щати завоюваха щафетите на 4 по 100 метра на международното състезание по лека атлетика в Будапеща, с което Ноа Лайлс довърши цялостната си сбирка от трофеи в спринтовите дисциплини, а Ша`Кари Ричардсън заслужи второ злато.

По-рано през седмицата Лайлс победи на самостоятелните бягания на 100 и 200 метра, до момента в който Ричардсън стана шампионка на късата отдалеченост и завоюва бронз на дългата.

Щафетата на Съединени американски щати при мъжете е извънредно класна, само че не е печелила златен орден на Олимпийски игри от 2000-та година и има единствено една купа на международни шампионати от предходните седем международни шампионати. В събота обаче американците бяха безгрешни, откакто Крисчън Колман, Фред Кърли, Брендън Карнс и Лайлс приключиха с време 37.38 секунди. Те оставиха зад себе си италианците, които финишираха за 37.62 секунди с олимпийския първенец на 100 метра Ламонт Джейкъбс в състава си. Щафетата на Ямайка взе бронза с 37.76, побеждавайки Англия за третата позиция в Будапеща.

dominates the 4x100m! leads the US men`s 4x100m to gold and completes his treble of world titles in Budapest.
— World Athletics (@WorldAthletics)

Щафетата при дамите също бе гласена за любимец в състав Ричардсън, Габи Томас, Тамари Дейвис и Туаниша Дейвис, които покриха дистанцията от 400 метра за рекордните за международни шампионати 41.03 секунди. Дългоочакваният двубой на финален пост сред Ричардсън и шампионката на 200 метра Шерика Джаксън пък по този начин и не провокира интерес, откакто американката получи щафетата с метър преднина и финишира с лекост преди всичко.

Ямайка остана със сребърните медали при време 41.21 секунди, а бронзът бе за Англия с 41.97.

Надпреварата на 4 по 400 метра обаче бе извънредно несполучлива за Съединени американски щати. Победителките на последните седем Олимпиади изоставаха от тима на Англия още в пресявките и позволиха груба неточност, откакто Алексис Холмс не съумя да поеме чисто щафетата от Куанира Хейс. Състезателката на финален пост даже престъпи коридора и американките бяха дисквалифицирани.

Мъжката щафета на Съединени американски щати на 4 по 400 метра пък преодоля пресявките, в които тимът на Индия записа връх на Азия с 2:59.05 минути. Това е първият случай в историята, в който състезатели от континента смъкват времето на 4 по 400 под 3 минути.

Американците взеха и злато в тласкането на гюле, откакто Чейс Ийли отбрани сполучливо първото си място при дамите. Тя записа най-хубавия опит за сезона с 20.43 метра, а канадката Сара Митъл взе сребърния орден с 20.08. Бронзът остана за китайката Гун Лицзяо, взела участие на девето следващо международно състезание. Тя завоюва осмия си следващ орден с опит на 19.69 метра.

Ийли бързо се трансформира във любимка за златото, откакто сложи маркер на 20.35 метра в първия си опит. По-късно, с опита си на 20.43, тя стана първата дама в историята с повече от едно подтикване на 20 или повече метра във край.

Канада затвърди северноамериканската доминация в съботните вечерни финали с трофеи в други две дисциплини.

Миналогодишният бронзов медалист Марко Ароп приключи преди всичко в бягането на 800 метра за мъже с време 1:44.24 минути, оставяйки зад себе си кениеца Еманюел Уаньони с 1:44.53. 21-годишният британец Бен Патисън пък завоюва третото място с 1:44.83 минути, завършвайки пред испанеца Адриан Бен.

Пиърс Льопаж завоюва първата си международна купа в десетобоя, отнемайки от ръцете на сънародника си и олимпийски първенец Деймиън Уорнър единствения златен орден, изчезнал във впечатляващата му кариера.

Льопаж, сребърен медалист през предходната година в Юджийн, стартира деня от второ място в сборното класиране, само че взе нежна преднина след бягането на 110 метра с трудности. Той не изпусна задатъка си в останалите съботни дисциплини и приключи с шампионските 8 909 точки. Уорнър остана втори с 8 804, а Линдън Виктор от Гренада финишира трети с 8 756.

Световният рекордьор Кевин Майер от Франция се отдръпна от десетобоя след първите две дисциплини. Той лекува към този момент втора седмица контузия в ахилесово сухожилие и не се състезаваше пълноценно в Будапеща.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР