Състезанията на XXIV зимни олимпийски игри вече излъчиха десетки олимпийски

...
Състезанията на XXIV зимни олимпийски игри вече излъчиха десетки олимпийски
Коментари Харесай

Невиждани постижения съпътстват игрите в Пекин

Състезанията на XXIV зимни олимпийски игри към този момент излъчиха десетки олимпийски медалисти и тези спортисти към този момент имат звезден статут. Но както на всяка олимпиада, по този начин и в Пекин 2024 някои от победителите правят история и влизат в аналите като хора, създали нещо недостигнато от другите. Още в първата седмица на игрите изпъкнаха няколко такива олимпийци.

 

Ирен Вюст

Безспорно измежду героите на първата седмица блестеше нидерландката Ирен Вюст. На 35 г. кънки бегачката от Херенвеен завоюва своя шести златен орден - на 1500 м, и то с олимпийски връх. Това единствено по себе си е удивително достижение, само че в историята има общо 25 спортисти с повечe трофеи, като №1 измежду тях е американският плувец Майкъл Фелпс с 23.

Вюст обаче се трансформира в първия олимпиец, спечелил злато в самостоятелна дисциплинираност на 5 следващи игри. Тя стартира серията си, когато бе едвам на 19 в Торино`06 с купа на 3000 м. Последваха триумфи във Ванкувър`10 на 1500 м, в Сочи`14  на 1500 м и в отборното състезание и в Пьонгчанг`18 на 1500 м. 

С тази забележителна поредност нидерландката мина в класацията пред 7 митове, спечелили самостоятелни трофеи на 4 олимпийски игри: американците Майкъл Фелпс в плуването (2004-2016), Карл Люис в скока на дължина (1984-1996),  Ал Ортър в хвърлянето на диск (1956-1968), кубинския герой Михаин Лопес (2008-2020), японската боркиня Каори Ичо (2004-2016), както и ветроходците Бен Айсли (Вбр, 2000-2012) и Паул Елвстрьом (Дан, 1948-1960).

Вюст също така има 5 сребърни и 1 бронзов орден и с общо 12 излезе на трето място измежду най-успешните зимни олимпийци в историята дружно с норвежкия ски бегач Бьорн Дели, който има 8 трофеи и също общо 12 оценки. Пред тях са единствено две норвежки митове - Марит Бьорген (ски бягане) с 8 златни (общо 15) и Оле Ейнар Бьорндален (биатлон) с 8 златни (общо 13).

А историята на Ирин Вюст в Пекин 2020 още не е завършила, тъй като тя ще започва и на 1000 метра на 17 февруари.

 

Камила Валиева

15-годишната съветска сензация стана първата фигуристка, която извърши четворен скок на олимпийски игри. На отборното съревнование по фигурно пързаляне в Пекин Валиева направи безупречен четворен салхов (наречен на шведа Улрих Салхов, извършил го пръв през 1909 г.).

В програмата на тийнейджърката от Казан в действителност имаше три четворни скока и тя извърши още троен аксел и четворен тоулуп, на който обаче падна. Въпреки това Валиева получи най-високата оценка при дамите - 178.92 т., и способства за изненадващата олимпийска купа на съветския отбор пред тези на САЩ и Япония.

Рускинята е европейска шампионка и ще се бори за още едно злато в Пекин - при дамите, които ще излязат на леда на 15 февруари.

 

Естер Ледецка

26-годишната чехкиня бе основен герой още в Пьонгчанг`18, когато стана първия състезател с олимпийско злато в два спорта на едни игри - в сноуборда и супергигантския слалом на алпийските ски. Сега Ледецка отбрани купата си в паралелния великански слалом на  сноуборда и към този момент има три олимпийски трофеи.

Но упоритостите ѝ не стопират дотук - чехкинята разгласи, че ще защитава златото си на супер-Г, а ще взе участие като скиор и в спускането.

 

Матиас Майер

Австриецът стана първият мъж в алпийските ски, спечелил трофеи на три следващи зимни игри. В планинския център Джандзякоу 31-годишният Майер отбрани златото си на супер-Г от Пьонгчанг`18. В кариерата си той има и купа от спускането в Сочи`14 и това оформи неговата серия.

Само още един скиор в историята е правил това - италианката Дебора Компаньони, която има трофеи на супер-Г от Албервил`92 и на гигантските слаломи в Лилехамер`94 и Нагано`98.

Майер завоюва и още един орден в Джандзякоу - бронзов на втурване, с което потвърди, че е кадърен на пределна централизация точно на олимпийски игри. Иначе той има 11 победи и 41 подиума за Световната купа, само че в никакъв случай не е печелил бистър глобус в някоя от скоростните дисциплини.

 

Оскар Ериксон

Заедно с Алмида де Вал 30-годишният швед завоюва бронзов орден при смесените двойки в кърлинга. И по този метод стана единственият играч в този спорт с три олимпийски оценки. Ериксон има бронз от Сочи`14 и сребро от Пьонгчанг`18 с шведския мъжки отбор, чийто вицекапитан е.

И има опция да усъвършенства върха си, тъй като шведите, водени от фамозния си скип Никлас Един и с Ериксон в състава, са петкратни международни първенци, в това число на трите последни шампионати. Те имат и 6 европейски трофеи от 2012 година насам и са главен кандидат за златото в Пекин.

Впрочем, при мъжете към този момент има още един връх - норвежецът Торгер Нергорд ще взе участие на своите шести игри, което не е правил никой в спорта кърлинг, който е едвам за осми път в олимпийската стратегия. Нергорд има злато (2002 г.) и сребро (2010) и също е с шанс за трети орден. Същото важи и за Никлас Един (сребро и бронз) и американеца Джон Шустър (злато и бронз).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР