Съставът на новото сръбско правителство трябва да стане известен до

...
Съставът на новото сръбско правителство трябва да стане известен до
Коментари Харесай

Новото сръбско правителство трябва да стане известно до 15 август

Съставът на новото сръбско държавно управление би трябвало да стане прочут до 15 август, оповестява белградският вестник " Вечерне новости ", отбелязвайки, че столът се клати за доста настоящи министри и се чака да бъдат заменени повече от половината от сегашните членове на кабинета на Ана Бърнабич.

Макар в обществеността да се спекулираше за доста претенденти за предстоящ министър председател, сега се спрягат две имена и от това кой от тях ще бъде определен да управлява новото държавно управление ще зависи и разпределението на постовете в изпълнителната власт, отбелязва белградският вестник.

Според изданието нов мандат е обезпечен на министрите на финансите и земеделието Синиша Мали и Бранислав Недимович, както и на настоящата премиерка Ана Бърнабич. Силни шансове да останат в държавното управление имат министърът на правораздаването Мая Попович и министърът за европейска интеграция Ядранка Йоксимович.

Според " Новости " е допустимо да останат още десетина министри, които през миналия интервал реализираха значими резултати, само че е допустимо измежду тях да има избрани рокади или в последния миг някой от тях да отпадне. За осем министри се счита, че е огромна вероятността да не останат в държавното управление. Сред тях са Анджелка Атанаскович (икономика), Мария Обрадович (държавна администрация), Радомир Дмитрович (грижа за семейството).

Сръбският президент Александър Вучич съобщи пред телевизия Пинк, че е поканил представители на партиите, влезнали в Народното събрание на съвещания за държавното управление в идващите дни. Той сподели, че има четирима претенденти за министър председател, като двама от тях са изцяло известни на обществеността, визирайки най-вероятно премиера Ана Бърнабич и министъра на финансите Синиша Мали, а за другите двама до момента не се е спекулирало в публичното пространство. Според сръбския държавен глава огромна част от новото държавно управление ще бъдат напълно нови хора.

Според окончателните резултати от състоялите се на 3 април парламентарни избори в Сърбия листата към Сръбската прогресивна партия ще има 120 депутати в 250-членния парламент на Сърбия, Обединени за успеха на Сърбия - 38, Социалистическата партия на Сърбия - 31, Коалиция Нада - 15, коалиция Длъжни сме - 13, а партиите Двери и Заветници - по 10 депутати.

Съюзът на унгарците във Войводина ще има петима депутати, Партията на справедливостта и помиряването (Наследството на мюфтията, партия на Усаме Зукорлич в Санджак - бел. ред) - три, Заедно за Войводина и Партията на демократичното деяние на Санджак - по двама, и един народен представител ще има и Коалицията на албанците от долината.

Крайният период за привикване на учредителното съвещание на Народното събрание е 4 август, след което стартира да тече срокът за избор на новото държавно управление.

Според неофициални информации един от новите членове на бъдещия кабинет може да е Марко Джурич, който сега е дипломат в Съединени американски щати. От дълго време в политическите среди се спекулира, че той се връща от Вашингтон, с цел да стане началник на дипломацията, пост, който сега заема Никола Селакович, означават сръбските медии.

Социалистическата партия на Сърбия още веднъж би трябвало да получи избрана квота министерски постове, само че може би по-малка от тази в предходното държавно управление, където имаха две места. Ако социалистите още веднъж бъдат част от властта, вицепремиерът и министър на образованието Бранко Ружич ще бъде и в новия кабинет, а министърът без портфейл Новица Тончев евентуално ще завърши кариерата си в държавното управление, предвижда " Вечерне новости ".

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич съобщи през днешния ден, че чака съдействието със Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич да продължи и социалистите още веднъж да бъдат част от държавното управление.

Очаква се в бъдещото сръбско държавно управление да има място и за фрагменти на съдружните сътрудници на Сръбската прогресивна партия - Движението на социалистите, Партията на обединените пенсионери на Сърбия, Социалдемократическата партия на Сърбия, Сръбската национална партия.

Според оценката на обединението Нада в новото сръбско държавно управление би трябвало още веднъж да бъде въведено министерство за диаспората. Тази коалиция показва, че това е належащо, с цел да може сръбските жители, които живеят в чужбина, да се включат повече в публичния и икономическия живот в страната.

Сръбската прогресивна партия, която завоюва 120 мандата с 13 депутати от малцинствените партии, би имала комфортно болшинство, само че предвид на огромните провокации и сложните решения, които предстоят на Сърбия, се счита, че по-работеща би била една по-широка коалиция. С 31 депутати от Социалистическата партия на Сърбия и с малцинствата ръководещата коалиция би имала болшинство от съвсем две трети или 164 депутати.

Президентът Александър Вучич ще стартира от през днешния ден съвещания с представителите на 12 листи, които на изборите на 3 април съумяха да влязат в Народното събрание.

Бих желал държавното управление да включи малцинствата, в него да има и унгарци, и хървати, и роми, и бошняци, всички, които желаят положителното на тази страна. Очаквам от новото държавно управление да продължи европейският път, съобщи президентът Вучич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР