Съсипват се големи количества ценни метали като злато и медСуровините

...
Съсипват се големи количества ценни метали като злато и медСуровините
Коментари Харесай

E-отпадъци за 55 млрд. евро изхвърляме годишно

Съсипват се огромни количества скъпи метали като злато и мед

Суровините в изхвърлените електрически и електронни боклуци през 2016 година костват към 55 милиарда евро

Около 45 милиона тона електрически и електронни боклуци са изхвърлени в света през 2016 година Съсипани са огромни количества скъпи метали като злато и мед, сочат нови данни, оповестени от Организация на обединените нации.

Растящите приходи, спадащите цени за електрониката и насърчаваният от бизнеса „ консумеризъм ” са увелили количеството електронни и електрически боклуци с 8% спрамо записаните 41 милиона тона при последната оценка за 2014 година.

Като електрически и електронни боклуци (ЕЕО) се дефинират уредите, които се зареждат с електричество от мрежата или посредством батерия, написа GreenTech.bg. Суровините в изхвърлените ЕЕО през 2016 година костват към 55 милиарда евро. Те включват огромни количества злато, сребро, мед, платина и паладий.

Теглото на електрическите и електронните боклуци през 2016 година е еквивалентно на към 4500 Айфелови кули, съгласно взаимното изследване на Университета в Ню Йорк, Международния съюз по телекомуникации и Международната асоциация за твърди боклуци.

Само 8,9 милиона тона, съгласно документираните данни, са били събрани и рециклирани през 2016 година Повечето боклуци от този тип се озовават на депата, макар че в доста случаи преработването би имало забележителен стопански смисъл.

Очаква се размерът на електронните и електрическите боклуци да доближи 52,2 милиона тона през 2021 година, се споделя в изследването. Китай е най-големият източник на е-скрап с генерирани 7,2 милиона тона през 2016 година
още по тематиката
Много хора изхвърлят своите джаджи, единствено с цел да си купят по-модерен модел или тъй като ремонтът на всичко остаряло – от тостер до смарт телефон – е по-скъп от закупуването на нов апарат. Принос за казуса има възходящата „ просвета на еднократната приложимост ” – наклонността да избираме да изхвърлим нещо и да купим ново, вместо да изправим съществуващото.

Ниските проценти на събиране и преработване на ЕЕО са изненада, като се има поради, че 67 страни, обхващащи две трети от популацията на света, имат към този момент въведено законодателство за преправка на електронните и електрическите боклуци, споделят създателите на отчета.

Ако има една добра вест, тя е, че Европа регистрира най-високите равнища на събиране на ЕЕО – 35%, излиза наяве от изнесените от Организация на обединените нации данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР