Съществуват възможности за разширяване на българския износ за Куба, реализиране

...
Съществуват възможности за разширяване на българския износ за Куба, реализиране
Коментари Харесай

Иванова: През 2018 г. двустранният стокообмен между България и Куба се е увеличил с 131%

Съществуват благоприятни условия за разширение на българския експорт за Куба, осъществяване на вложения, както и присъединяване на български инженерингови компании и експерти в разнообразни планове в кубинската страна. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на стопанската система Лилия Иванова с Нунес Мордоче, заместник- министър на външната търговия и задграничните вложения на Куба. „ Данните демонстрират, че през първите седем месеца на 2018 година двустранният стокообмен сред България и Куба се усилва с 131% по отношение на същия интервал на предходната година, възлизайки на 4.052 млн. щ.д. “, съобщи Иванова. По думите и българският експорт за Куба отбелязва растеж от 254.9% по отношение на същия интервал на предходната година, като цената му е 2.899 млн. щ.д. Вносът от Куба също бележи растеж от 23% до 1.153 млн. щ.д.

Икономическият заместник-министър разясни, че без значение от постигнатото досега, следва да се търсят по-ефективни механизми за разширение на двустранната търговия и за реализиране на по-осезаем прогрес в активизирането на търговско- икономическите връзки. „ Налице са редица перспективни браншове за осъществяване на български вложения в Куба и определяне на съдействие с кубински компании в области като фармацевтиката и биотехнологиите, хранително-вкусова индустрия, производството на електрическа енергия от възобновими енергийни източници, козметика и туризъм “, акцентира тя. По време на срещата стана ясно, че съществува забележителна опция за диверсификация на българския експорт като кубинската страна прояви интерес за импорт от България на спортни артикули и колела. Договорено беше и провеждането на бизнес конгрес сред българските производители и кубинските вносни обединявания в браншове от съвместен интерес. Обсъдено беше и улеснение на процедурата за основаване на българо-кубински смесени компании. Заместник-министър Иванова е на посещаване в Куба, отпред на бизнес делегация. Българските компаниите ще вземат присъединяване в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн „ FIHAV 2018 “.

„ Отдаваме огромно значение на присъединяване в Международния панаир „ FIHAV2018 ”, което дава опция родните производители да показват свои артикули пред евентуални кубински сътрудници “, акцентира Иванова. В делегацията са включени представители на одобрени компании, които могат да предложат артикули и услуги от секторите металургия, козметика, строителство и туризъм. „ Вярвам, че усилването на връзките сред България и Куба ще е от взаимна изгода и за двете страни. През последните години българските компании демонстрират все по- огромен интерес към Куба, доказателство за това е наличието им на актуалното събитие “, посочи тя. Заместник-министър Иванова организира двустранни срещи с Ямилин Гонзалес, заместник-министър на министерство на промишлеността и представители на Националния институт по водни запаси, Министерство на хранителната промишленост, Министерство на външната търговия и задграничните вложения и Международна комерсиална банка BICSA. Българската делегация взе участие и на интернационалния капиталов конгрес, който се организира в границите на ревюто. Международния панаир „ FIHAV2018 ” се провежда годишно от 1983 година насам и е най-важното комерсиално ревю в Куба и Карибския басейн, както и едно от най- представителните в Латинска Америка. На 36-то издание на Международния панаир в Хавана обичайно са показани страните-членки от Организацията на страните от Латинска Америка и Карибския басейн и едни от най-големите търговски сътрудници на Куба: Венецуела, Китай, Русия и Испания. Тази година присъединяване взеха над 3 хиляди компании от 65 страни на повърхност от 24 хиляди кв. м. Страната беше посетена и от 20 публични делегации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР