Съществуват синдроми, които носят имена на известни личности. Такъв е

...
Съществуват синдроми, които носят имена на известни личности. Такъв е
Коментари Харесай

Синдроми с имена на известни хора

Съществуват синдроми, които носят имена на известни персони. Такъв е синдромът на Стендал, който носи името на известния френски публицист. Синдромът е получил името си от книгата „ Неапол и Флоренция ”, където писателят разказва по какъв начин се е чувствал, откакто излязъл от черква във Флоренция, където имало луксозни стенописи и гробници на велики хора.

Човек, който има синдром на Стендал, не може да стои умерено на място, където има доста художествени обекти – картини, скулптури, пластики, гоблени. Хората със синдром на Стендал получават сърцетуптене, вие им се свят и получават халюцинации, когато са на място, където има доста творби на изкуството.

Когато човек със синдрома на Стендал гледа картина, той се придвижва в пространството й. Понякога страстите са толкоз мощни, че индивидът се пробва да унищожи творбата на изкуството.

Въпреки огромното количество набези на хора в галерията Уфици, синдромът е бил разказан едвам през 1979 година след над 100 сходни случая измежду туристи във Флоренция.

Най-силните прояви на синдрома на Стендал са видяни пред картината на Леонардо да Винчи „ Мона Лиза ”. През 1956 година клиент на музея се опитал да залее картината с киселина, а по-късно през същата година екскурзиант уцелил Джокондата с камък.

 Параноя

Синдромът на Диоген, който носи името на великия древногръцки мъдрец, се показва в спиране на грижа за личните потребности и водене на аскетичен метод на живот. Както е известно, Диоген е живял в бъчва и се е задоволявал със напълно малко.

Синдромът на Фреголи, носещ името на прочут италиански артист, се показва в това, че човек намира по този начин наименуван позитивен двойник. Хората, които страдат от синдрома на Фреголи, считат, че изцяло чужд човек може да се превъплъти в техен прочут и даже родственик.

Синдромът на Аспергер носи името на детския психиатър Ханс Аспергер, който е изследвал придвижването на младите нацисти. При този синдром човек губи свойството да съчувства и да съпреживява.

Човек със синдром на Аспергер е уверен, че другите хора нямат усеща и по тази причина си разрешават разнообразни прояви на свирепост по отношение на останалите, като даже не им хрумва, че жертвата изпитва болежка или оскърбление. Според доста психиатри огромна част от нарушителите страдат от синдрома на Аспергер.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР