Съществуващите ваксини срещу коронавирус ще бъдат по-малко ефикасни срещу варианта

...
Съществуващите ваксини срещу коронавирус ще бъдат по-малко ефикасни срещу варианта
Коментари Харесай

Moderna се нуждае от няколко месеца, за да разработи нова ваксина


Съществуващите ваксини против ковид ще бъдат по-малко ефикасни против разновидността Омикрон на ковид и ще са нужни няколко месеца, с цел да се създаде нова ваксина. Това съобщи шефът на американската фармацевтична компания Модерна (Moderna) в изявление за в. " Файненшъл таймс ".

Според Стефан Бансел ще има доста понижаване на ефикасността на имунизациите, добавя той и споделя, че данните за ефикасността на актуалните ваксини против Омикрон ще бъдат разполагаем в идните две седмици. Световната здравна организация счита, че новият вид на ковид съставлява доста висок риск на международно равнище. Министрите на опазването на здравето на Г-7 пък през вчерашния ден се събраха на незабавно съвещание поради новия вид. Редица страни взеха решение да затворят границите си поради него.

Стефан Бансел споделя, че учените са обезпокоени от Омикрон, тъй като 32 разновидности от неговите 50, се намират в шипчестия протеин, който е ключът за навлизане на вируса в организма. Според Бансел актуалните ваксини няма да имат същата степен на резултатност, която са имали против разновидността Делта. Модерна към този момент желание да създаде бустерна доза, която да е характерна за новия вид. Пфайзер също изрази такова желание. Според шефа на Модерна неговата компания може да достави сред 2 и 3 милиарда дози през 2022 година, само че ще бъде рисково да се ориентира цялото към една характерна ваксина, ефикасна единствено против разновидността Омикрон, до момента в който към момента се популяризират и други разновидности на вируса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР