Съществуващите кризисни центрове в страната са недостатъчни за осигуряване на

...
Съществуващите кризисни центрове в страната са недостатъчни за осигуряване на
Коментари Харесай

Домовете у нас не стигат за всички малтретираните жени

Съществуващите спешни центрове в страната са незадоволителни за обезпечаване на протекция на огромния брой измъчвани дами и деца. Това обявиха от интернационалната организация за поддръжка на дамите " Зонта Интернешънъл клуб " по време на акцията " Не на насилието над дами и деца ", която се организира в Бургас. Тя се провежда за 19 път в морския град и е отдадена на Международния ден за битка против насилието над дами – 25 ноември, предава Българска национална телевизия.

В регионалните градове в страната спешните центрове са единствено 13, като по-голямата част от тях се ръководят от Неправителствени организации. Данните сега демонстрират, че в 11 области няма нито един настоящ спешен център, в 21 области няма спешен център за пълнолетни хора, а в 13 области няма спешен център за измъчвани деца.

От Министерството на труда и обществената политика възнамеряват основаване на спешни центрове във всички 28 области. От 1-ви октомври тази година два спешни центъра – в Бургас и в Ямбол работят с финансиране от бюджета като делегирана от страната активност. До края на годината ще бъде оголен още един спешен център с 15 места в село Самуил, обл. Разград. Центърът за обществена рехабилитация и интеграция в гр. Перник, който работи с жертви потърпевши от принуждение и трафик, ще разшири потенциала си от 16 на 40 места.

Въпросът за нуждата от повече спешни центрове е все по-значим като се има поради, че през 2022 година разпознатите случаи на домашно принуждение са 736, а 26 от тях са приключили с съдбовен край.

Черната статистика за първата половина на тази година сочи, че досъдебните производства са нарастнали с 40%. Една от главните цели на " Зонта клубовете " е да подкрепят работата на съществуващите спешни центрове за отбрана на дами и деца от трафик и принуждение, както и откриването на нови такива на територията на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР