Съществува заблуда сред пациентите, че всяко посещение в спешно отделение

...
Съществува заблуда сред пациентите, че всяко посещение в спешно отделение
Коментари Харесай

Адв. Мария Шаркова: Заблуда е, че всяко посещение в спешен кабинет е безплатно - Здраве

" Съществува илюзия измежду пациентите, че всяко посещаване в незабавно поделение е гратис, а това напълно не е по този начин.  Законът за здравето фактически планува, че незабавната помощ е безвъзмездна, като в една разпоредба се детайлизира, че страната заплаща оказаната незабавна помощ на пациенти до тяхната хоспитализация ",.

Коментарът ѝ е провокиран от зрителски сигнал по bTV, в който майка споделя, че е трябвало да заплати обзор на щерка си в незабавен кабинет на ИСУЛ. Момичето е било със мощни болки в ухото.

Според дамата те са отишли в кабинета към 20 часа, където към този момент са чакали към 20 души. По думите ѝ съумели да преминат обзор едвам към 22,30, а на пациентите са били раздавани заявления, в които се показва кои случаи са незабавни и по кое време е належащо да се заплати такса за обзор. От лечебното заведение са прецизирали, че спешността се преценя от дежурния доктор. 

" Не всяка болежка, температура или кашлица съставляват незабавно положение "

В лечебните заведения за болнична помощ се оказва незабавна помощ в незабавните отделения и те нямат право да изискват възнаграждение от пациенти в незабавно положение. Когато обаче пациентите не дават отговор на дефиницията за неотложност , те следва да заплатят оказаната им здравна помощ. Дали положението е незабавно или не, се дефинира от доктор, а не от пациента или неговите близки. Не всяка болежка, температура или кашлица съставляват незабавно положение, споделя адв. Шаркова.

Според медицинския стандарт по незабавна медицина, незабавно е това положение, което има капацитет да докара до гибел или до тежки или необратими морфологични или функционални увреждания на жизненозначими органи и системи, включително сериозни нарушавания в жизненоважните функционалности, загуба на функционалност на орган или на част от тялото, краткотрайна или непрекъсната инвалидизация, в случай че не се подхващат незабавни медицински дейности.

Ако употребяваме за образец случая в репортажа, болката в ухото нормално не е обвързвана със незабавно положение и не постанова оказване на незабавна здравна помощ. Иначе, несъмнено, никоя болежка не е приятна и е разумно, че пациентът желае бързо решение на здравословния му проблем.

Всички положения, които не дават отговор на горната формулировка, не са незабавни и когато употребяваме Спешното поделение за диагностика и лекуване на неспешни положения, лечебните заведения имат право да вкарат цена на тази здравна услуга и да получат възнаграждение от пациента.

Много постоянно пациентите не са наясно, че при неспешни положения или зародили здравословни проблеми отвън оповестеното работно време на общопрактикуващия им доктор, могат да потърсят здравна помощ от различен лекар/кабинет, с които ОПЛ е сключил контракт.

В тези случаи пациентите няма да заплатят за оказаната им здравна помощ, тъй като тя се оказва в границите на задължението на всеки ОПЛ да обезпечава здравна помощ непрекъснато на пациентите от своята листа. Кои са тези лекари/кабинети се показва на видно място в кабинета на съответния ОПЛ.

Защо в ИСУЛ има скупчване на толкоз доста пациенти пред незабавните кабинети? Защото т е се употребяват за диагностика и лекуване на неспешни положения, като заместители на ОПЛ, на експерти в извънболничната помощ и на кабинетите за неотложна помощ, с които ОПЛ подписват контракти за обслужване на пациенти отвън работното им време.

Не без значение е и ниската здравна просвета и желанието на всеки един пациент здравословният му проблем да бъде решен допустимо най-бързо даже при положение, че не е незабавен и то в комфортно за него време. В моята процедура съм имала доста образци за пациенти, които търсят помощ в Спешно поделение, тъй като денем били на работа и не можели да отидат на обзор при ОПЛ в комфортно за тях време. Или просто тъй като желаят безусловно незабавно да имат достъп до доктор, без значение, че положението им не е незабавно.

Би било любопитно да се направи репортаж от едно нощно дежурство в Спешен кабинет и да се откри какъв брой неспешни пациенти употребяват услугите на тези кабинети за едно денонощие и с какви признаци и диагнози са те, приключва коментара си адв. Мария Шаркова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР