„Съществува широк потенциал за развитие на двустранните отношения както в

...
„Съществува широк потенциал за развитие на двустранните отношения както в
Коментари Харесай

Министрите Петкова и Бектеши набелязаха възможности за разширяване на енергийното сътрудничество

„ Съществува необятен капацитет за развиване на двустранните връзки както в региона на природния газ, по този начин и на електроенергетиката. Реализацията на взаимни планове ще способства за повишение на енергийната сигурност, създаване на междусистемна съгласуваност и либерализация на електроенергийния пазар “. Около това се сплотиха министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши.

По време на срещата той осведоми българските си сътрудници за осъществените промени в енергийното законодателство на Република Северна Македония, с които се транспонират условията на европейските регламенти. Министър Петкова приветства постигнатия прогрес и акцентира, че това ще способства за обединяването на пазарите „ Ден напред “ сред двете страни. По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на 12 април 2018 година в София бе подписан Меморандум за съгласие сред Българската самостоятелна енергийна борса, Македонския електропреносен систематичен оператор (МЕПСО), Енергийната регулаторна комисия на Република Северна Македония и Електроенергийния систематичен оператор на Република България, с който беше сложено началото на реализирането на обединяването на пазарите „ Ден напред “ на двете страни. Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха взаимната работа по тази тематика да бъде ускорена, тъй че в най-кратки периоди пазарната интеграция да е реалност.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония е заинтригувана от осъществяване на договаряния на експертно ниво по отношение на плана АЕЦ „ Белене “. В рамките на процедурата за избор на стратегически вложител за плана, от страна на Република Северна Македония бе деклариран интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата плана компания, както и за изкупуване на електрическа сила от атомната централа в размер на 10%. „ В момента се прави обзор на подадените от фирмите заявки, след което ще се изготви къса листа на компаниите, с които ще се водят диалози “, акцентира Петкова. Според двамата министри планът АЕЦ „ Белене “ ще е от районно значение.

Продължава взаимната работа сред двете страни и по отношение на подписания през 2017 година меморандум за съдействие в региона на природения газ. От страна на „ Булгартрансгаз “ ЕАД е направено предпроектно изследване за опцията за развиване на нова газова връзка сред Република България и Република Северна Македония. Очаква се подобен разбор да бъде направен и от македонска страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР