Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем

...
Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем
Коментари Харесай

Стоянов с предупреждение за българската армия. Каква е опасността?

Съществува действителна заплаха в идващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами, съобщи в коментар за положението на българската войска Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата. На нарочна конференция в министерството той показа екипа и целите в бранша.

Стоянов уточни като причина както войната в Украйна и наложените наказания по повод ремонтите на съветска техника, по този начин и закъснението с контракта за F-16.

" Остатъчният запас на самолетите МиГ-29 ни разрешава да носим дежурство по еър полисинг доникъде на 2023 ", сподели още Стоянов. Той е предприел  диалог с полската страна за възможен ремонт на 6 мотора на самолетите. " Това обаче не е решение на казуса ", уточни министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети F-16 по първия транш се чака да дойдат през 2025-та година, а в оперативна подготвеност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. " Не искам аз да бъда министърът на защитата, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута спиране ", безапелационен бе той.

Служебният министър е изискал информация в среща от посолства на разнообразни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с образование на летателен и механически състав. След като бъде събрана тази информация, тя ще бъде показана в идващия парламент.

Той дефинира като втори по неотложност план офертата за втория транш самолети F-16. Първи е добиването на бойна техника за батальонна група.

Няма да се правят рокади в министерството, в случай че няма потвърдени злоупотреби, акцентира още Димитър Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР