САЩ започнаха въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групировки в

...
САЩ започнаха въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групировки в
Коментари Харесай

САЩ започнаха въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групировки в Сирия и Ирак

САЩ започнаха въздушни удари против подкрепяни от Иран групировки в Сирия и Ирак. Нападението е след офанзива с дрон против военна база в Йордания, осъществена от подкрепяни от Иран бойци. При нея починаха трима американски бойци.

Американските военни настояват, че
ударените обекти са включвали командни и контролни операционни центрове,
разследващи центрове, хранилища за ракети и безпилотни летателни апарати, както и уреди за логистика и доставяне с муниции.

От началото на спора сред Израел и Газа през октомври предходната година американските бойци в района неведнъж ставаха обект на набези в Ирак и Сирия от страна на подкрепяни от Иран групировки, само че за първи път американски бойци са убити при офанзива в района.

Четирима американски високопоставени чиновници обявиха пред организация „ Ройтерс ”, че разузнаването на Съединени американски щати счита, че
дронът, употребен за нападението против базата в Йордания, е създаден от Иран.
Тримата починали бойци са 46-годишният военнослужещ от запаса Уилям Ривърс, Кенеди Сандърс и Бреона Мофет, които са на 20 години. При офанзивата бяха ранени минимум 41 други. Вчера Белият дом даде обещание, че ще направи всичко належащо, с цел да отбрани бойците, а президентът Джо Байдън категорично акцентира, че не търси война с Иран.

Централното командване на Съединени американски щати удостовери, че са

а Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран и обвързваните с тях размирен групировки. В интервенцията са взели участие огромен брой самолети, в това число бомбардировачи с отдалечен обхват на деяние, изхвърчали от Съединените щати. Използвани са повече от 125 прецизни боеприпаса.

Сирийските държавни медии писаха в петък, че „ американската експанзия “ против обекти в пустинните региони на Сирия и на границата сред Сирия и Ирак е довела до редица жертви и ранени. Това стана единствено няколко часа откакто Байдън и ръководителите на Пентагона участваха на връщането във военновъздушната база „ Дувър “ в Делауеър на тленните остатъци на тримата американски бойци, убити при нападението в Йордания.

Администрацията на Байдън даде сигнал, че
през идващите дни може да има спомагателни дейности.
Министърът на защитата Лойд Остин съобщи в четвъртък, че отговорът на Съединени американски щати ще бъде „ многостепенен “. „ Имаме опция да реагираме неведнъж, според от обстановката “, сподели той на конференция в Пентагона. „ Те разполагат с доста благоприятни условия, само че ние имаме доста повече “, добави Остин, визирайки подкрепяните от Иран милиции.

Анализатори считат, че ударите евентуално ще бъдат по-силни и по-мащабни от предходните офанзиви против подкрепяните от Иран милиции през последните няколко седмици, които бяха ориентирани най-вече към хранилища за оръжие или уреди за образование. Администрацията на президента Байдън обаче се пробва да се оправи с казуса. Тя желае да възпре и спре по-нататъшните офанзиви, само че да избегне разразяването на пълномащабен спор с Иран в района, който към този момент е разтресен от продължаващата война сред Израел и „ Хамас ” в Газа.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР