САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни

...
САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни
Коментари Харесай

ООН: САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен

САЩ, Англия и Франция може да са съучастници във военни закононарушения в Йемен посредством въоръжаване и обезпечаване на разследваща и логистична поддръжка на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която обрича на апетит гражданското население като военна тактичност, съобщи Организация на обединените нации в отчет, представен от Ройтерс и ТАСС.

Следователи на Организацията са съставили скришен лист със обвинени в възможни военни закононарушения, направен въз основа на отчет за нарушаванията в йеменския спор сред обединението от арабски страни и придвижването на хусите.

Следователите са открили вероятни закононарушения и от двете страни в спора, като в същото време акцентират ролята, която западни страни играят като основни поддръжници на арабските страни, а Иран - като покровител на хусите.

Докладът упреква обединението в изтребване на цивилни при въздушни удари и съзнателно отнемане на мирните поданици от храна в страдащия от апетит Йемен. Хусите, от своя страна, обстрелват градове, употребяват деца бойци и ползват тактики, наподобяващи обсадна война, се споделя в отчета.

Експертите са изпратили на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет лист с " лица, които може да са виновни за интернационалните закононарушения ".

В приложението към отчета се изброяват имената на над 160 " основни настоящи лица ", измежду които висши военни на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йемен и хусите. Не се прецизира обаче дали някой от тях е включен и в тайния лист с вероятни обвинени, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Хора от държавното управление на Йемен и обединението, в това число Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, може да са правили въздушни удари в нарушаване на правилата на разграничение, пропорционалност и нерешителност и може да са употребявали глада като способ за водене на война. Подобни дейности може да съставляват военни закононарушения ", се споделя в отчета.

Според него " законността на доставянето на оръжия от Франция, Англия, Съединените щати и други страни остава под въпрос и е обект на разнообразни вътрешни правосъдни процедури ".

Експертите са открили, че Съвместен екип за оценяване на произшествията, основан от Саудитска Арабия, с цел да прави обзор на хипотетични нарушавания, осъществени от обединението, не е подвел под отговорност никого за някой удар, при който са починали цивилни. Според тях това поражда " угриженост за безпристрастността на неговите следствия ".

Експертите на Организация на обединените нации са получили изказвания, че войски на ОАЕ и съюзени с тях сили са изтезавали, изнасилвали и убивали обвинени политически съперници, арестувани в секрети обекти, а хусите са поставяли противопехотни мини.

Според отчета в Йемен от март 2015 година са убити минимум 7292 мирни поданици, в това число 1959 деца и 880 дами, и са ранени 11 630.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР