САЩ възнамерява отново да отвори свое консулство в Гренландия за

...
САЩ възнамерява отново да отвори свое консулство в Гренландия за
Коментари Харесай

САЩ открива консулство в Гренландия

Съединени американски щати има намерение още веднъж да отвори свое консулство в Гренландия за първи път от десетилетия на фона на засилен стратегически и стопански интерес към Арктическия район, оповестява Асошиейтед прес.

В писмо до Сената на Комисията за външни връзки се отбелязва, че възобновяване на консулството в Нуук е част от проект за увеличение на американското наличие в Арктика. Посочва се, че Съединените щати имат " стратегически интерес за подсилване на политическите, икономическите и комерсиалните връзки в Арктическия район ".

Според позицията на Държавния департамент консулството ще се трансформира в " сериозен съставен елемент на напъните за разширение на наличието на Съединени американски щати в Арктика и ще служи като ефикасна платформа за поощряване на американските ползи в Гренландия ".
 Дания е потресена от
Дания е потресена от " обидата ", " гротеската " и " дипломатическия фарс " Тръмп

" Повече от всеки път би трябвало да считаме страните от Европейски Съюз за най-близките си съдружници "

Вашингтон открива консулство в Гренландия през 1940 година след началото на нацистката окупация на Дания. През 1953 година обаче то е затворено. Предвижда се през идната година в Нуук да бъде намерено ново консулство, в което да работят 7 души.

Припомняме, през последната седмица Г ренландия се трансформира в мотив за спор сред Съединени американски щати и Дания, откакто Доналд Тръмп разгласи, че о бмисля да закупи територията . От своя страна в Гренландия обявиха, че островът не се продава, а в Дания показаха вяра, че Тръмп се майтапи , наричайки концепцията за продажбата неуместна. Заради отхвърли обаче преди дни Тръмп анулира визитата си в Копенхаген.
 Дания се оплаква от напразните разходи по анулираната аудиенция на Тръмп
Дания се оплаква от напразните разходи по анулираната аудиенция на Тръмп

Подготовката за събитието се смяташе за една от най-мащабните в историята на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР