САЩ трябва да изтласкат Русия и Китай от пазарите за

...
САЩ трябва да изтласкат Русия и Китай от пазарите за
Коментари Харесай

САЩ решили да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии

Съединени американски щати би трябвало да изтласкат Русия и Китай от пазарите за нуклеарни технологии и да станат международен водач в тази област. Това се споделя в тактиката на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, оповестена на уеб страницата на ведомството.

" В последна сметка държавното управление на Съединени американски щати ще навлезе на пазари, доминирани от държавни компании на Русия и Китай, и ще възвърне позицията ни на международен водач в износа на най-хубавите технологии в региона на нуклеарната енергетика, както и строги стандарти за неразпространение ", се споделя в документа, предаден за разглеждане на президента Доналд Тръмп.

По-конкретно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати предлага да се попречи на Москва и Пекин да открият трайни и здрави връзки с " редица източноевропейски и африкански страни ".

Освен това създателите на тактиката желаят да упълномощят Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати с пълномощия " да откаже да внася нуклеарно гориво, създадено в Русия и Китай, с цел да се подсигурява националната сигурност ".

" Способността на задгранични държавни предприятия да обезпечат цикъл на преправка на нуклеарно гориво за определяне на преобладаващи пазарни позиции и мощни двустранни връзки може да съставлява съществено геополитическо предизвикателство за Съединени американски щати ", се споделя в тактиката.

В тази връзка създателите на документа оферират понижаване на размера на съветското нуклеарно гориво, позволено за импорт в Съединени американски щати. По-конкретно става въпрос за противопоставяне на активността на съветската държавна корпорация " Росатом " и по-специално нейното поделение за произвеждане на нуклеарно гориво ТВЕЛ.

През 2016 година ТВЕЛ подписа първи контракт с един от американските оператори на атомни електроцентрали за опитно-индустриална употреба на нуклеарното ѝ гориво " ТВС-Квадрат ".

По-рано беше обявено, че размерът на задграничните поръчки на " Росатом " за десетгодишен интервал след резултатите от 2019 година ще възлиза на 133-135 милиарда $. Десетгодишното портфолио от поръчки включва планове, които би трябвало да бъдат приключени в този интервал.

Портфолиото на задграничните поръчки на Росатом включва освен контракти за създаване на нуклеарни енергийни елементи, само че и контракти в други области на мирния атом. Сега в тази " скарбничка " на един или различен стадий от осъществяването се намират планове на 36 нуклеарни енергийни блока в разнообразни страни по света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР