САЩ ще забранят и открият някои технологични инвестиции в Китай

...
САЩ планират да изискат от американските компании да разкриват инвестициите,
Коментари Харесай

САЩ планират да изискат от американските компании да разкриват инвестициите, които правят в Китай във високотехнологични сектори като изкуствен интелект, и да забрани категорично определени инвестиции.

Дългоочакваният ход дава на правителството нова власт да проверява чуждестранните сделки на частни компании.

САЩ казаха, че мярката ще бъде тясно насочена, но е готова да охлади допълнително икономическите отношения между двете суперсили.

Китай нарече плановете "произволни".

"Китай се противопоставя на политизирането и въоръжаването на САЩ от търговските и технологични въпроси," външните въпроси на страната каза министерството на брифинг за пресата през юли, преди поръчката да бъде официално обявена. „Не е в ничий интерес да се поставят произволни ограничения върху нормалното технологично сътрудничество и търговия.“

Заповедта на президента на САЩ Байдън официално поставя началото на натиска за създаване на правила да забрани на американския бизнес да инвестира във фирми от „страни, предизвикващи безпокойство“, които са активни в областта на квантовите изчисления, модерните полупроводници и определени области на изкуствения интелект.

Правителството също така ще изисква от фирмите в САЩ да уведомяват Министерството на финансите за инвестиции във фирми, работещи върху по-широка гама от технологии за изкуствен интелект и полупроводници.

Правилата не се очаква да се прилагат за така наречените портфейлни инвестиции, при които фирмите инвестират пасивно в компании чрез фондовия пазар, но се фокусират върху направени активни инвестиции от частен капитал, рисков капитал и други фирми.

Сега те ще навлязат в период на обществен коментар, който се очаква допълнително да изясни какви видове инвестиции са забранени. Не се очаква правилата да влязат в сила след месеци.

На брифинг с репортери висши представители на администрацията заявиха, че мярката е „действие за националната сигурност, а не от икономическа гледна точка“. Те казаха, че САЩ остават ангажирани с отворени инвестиции.

Сара Бауерле Данзман, старши сътрудник в Атлантическия съвет, каза, че подходът, очертан в сряда, е по-тесен от някои от другите предложения са в процес на дебат, но все пак представляват „безпрецедентно“ разширяване на правителствения надзор.

„Това определено е голяма работа и със сигурност представлява доста прекъсване на минала политика“, каза тя.

Контролът върху изходящите инвестиции е рядкост сред развитите икономики, понастоящем присъства само в Япония и Корея, според доклад от 2022 г. на проекта US-China Investment.

В САЩ предишните ограничения върху търговията с Китай разчитаха на ограничаване на продажбите на чувствителни технологии от американски фирми и проверка на китайски инвестиции в американски компании. Администрацията на Тръмп също забрани инвестициите във фирми, свързани с китайската армия.

Последната мярка има широка подкрепа във Вашингтон, където се смята, че коригира регулаторна празнина по отношение на финансовите потоци, която рискува да позволи на американските пари и ноу-хау да текат в Китай и подпомагане на неговите военни амбиции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР