САЩ ще поискат от съюзниците си в НАТО да наложат

...
САЩ ще поискат от съюзниците си в НАТО да наложат
Коментари Харесай

САЩ искат от НАТО санкции срещу Турция

САЩ ще изискат от съдружниците си в НАТО да наложат санкции на Турция за нашествието й в Североизточна Сирия, съобщи американският министър на защитата Марк Еспър. Той упрекна Анкара, че с дейностите си е довела до освобождението на рискови пандизчии, членове на " Ислямска страна " (ИД). " Неприемливото навлизане също подкопа сполучливата интернационална задача против ИД в Сирия и като резултат докара до освобождението на доста рискови пандизчии от джихадистите “, сподели Еспър. Той акцентира, че ще пътува до централата на НАТО в Брюксел идната седмица, с цел да изиска от съдружниците „ да подхващат групови и самостоятелни дипломатически и стопански ограничения в отговор на тези ужасяващи дейности от страна на Турция “.

Президентът Доналд Тръмп е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган и е изискал неотложно преустановяване на огъня в Сирия, съобщи вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс. " САЩ не са давали зелена светлина на Турция да нахлуе в Сирия ", посочи Пенс. " В телефонния диалог Тръмп е изискал от Ердоган да стартира договаряния с кюрдските сили в Сирия ", сподели Пенс, който по разпореждане на президента отпътува за Турция и Близкия изток. " Президентът Тръмп беше доста корав през днешния ден към президента Ердоган ", добави Майк Пенс.

В осъществяване на заповедта на президента Доналд Тръмп Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че постанова наказания на трима турски министри и две министерства поради интервенцията на Анкара. Това са Хулуси Акар - министър на защитата, Сюлейман Сойлу - министър на вътрешните работи, и Фатих Дьонмез - министър на енергетиката и естествените запаси. Освен това ограничавания се постановат на министерствата на защитата и на енергетиката. От Вашингтон изясняват претекстовете си с това, че дейностите на Анкара са заплашили живота на мирни поданици, дестабилизират обстановката в региона и отслабват акцията против терористичната организация ИД. Съединени американски щати са подготвени да разширят обсега на глобите, добавя формалното известие. Планираните стопански наказания ще включват връщане на двойния налог върху вноса на стомана от Турция, стана ясно от изказване на Тръмп в Туитър. Подобни ограничения бяха наложени от Вашингтон на Анкара преди година и доведоха до сриването на турската лира до рекордно ниски равнища. От изказване на президента излиза наяве също и че ще бъдат замразени търговски договаряния на стойност 100 милиарда $. Доналд Тръмп разгласи, че в отговор на турската инвазия в Сирия приключва комерсиалните договаряния с Турция и покачва с 50% митата над вноса на турска стомана.

Тръмп сподели, че близо 1000-та американски военни, на които е наредил да се изтеглят от Сирия, ще се предислоцират и ще останат в региона. Мисията им е да следят обстановката и да предотвратят повтаряне на 2014 година, когато бойци на ИД, организирали се в бойна мощ в Сирия, минаха и в прилежащ Ирак и превзеха иракските северни и западни региони. Тръмп удостовери, че дребен брой американски военни ще останат в база в Южна Сирия. 

Вашингтон обмисля опцията да изтегли нуклеарните си оръжия от базата Инджирлик в Турция, оповестява „ Ню Йорк Таймс ”. Според източници на изданието чиновници на Държавния департамент и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати са разискали проектите за извеждането на към 50 единици тактическо нуклеарно оръжие, което под контрола на Съединените щати се съхранява във военната база Инджирлик. Според специалисти прехвърлянето на това въоръжение от базата „ ще значи в действителност завършек на съюза сред Съединени американски щати и Турция ”. Американската страна счита, че е рисково нуклеарното оръжие да остане в базата. В обявата се напомня, че наскоро президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази пред свои последователи неодобрение от обстоятелството, че страната не разполага с нуклеарно оръжие.

Анкара не е желала разрешението на Москва преди третата си атака в Сирия, която Русия счита за " неприемлива ". Такива изказвания идват от представителя на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, представен от организациите. Лаврентиев удостовери, че Русия е била медиаторът в съглашението сред сирийското държавно управление и кюрдските сили. Думите му бяха последвани от известие на съветското Министерство на защитата, че съветски военни към този момент патрулират сред сирийските и турските сили след изтеглянето на Съединени американски щати.

Сирийските кюрди стартираха сполучлива контраатака през нощта във вторник против турските сили и техните сирийски съдружници, вследствие на което си възвърнаха контрола над стратегическия граничен град Рас ал Айн, оповестява " Сирийски наблюдаващ за правата на индивида " (СНПЧ). На запад сирийските държавни войски се разположиха в град Манбидж. По-късно беше обявено, че те са взели под собствен надзор град Табка и едноименната военна база, която до неотдавна беше употребена от американските сили.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР